Konačno potvrđeno: Ruske podmornice neopaženo prišle raketnoj bazi SAD, ponizile Amere I NESTALE (VIDEO)

20.03.2018. 11:51
Piše:
Srbija Danas/ RTRS
Ruska podmornica / Izvor: Profimedia
Pozicija je bila idealna za lagan i brutalan napad

Ruske vojne vlasti potvrdile su da su njihove podmornice stigle neprimećene do američke raketne baze na području Meksičkog zaliva i pozicionirale se na udaljenosti dovoljnoj za lagan i brutalan napad.

O ovoj vežbi koja se odigrala pre šest godina, pričalo se godinama, ali nije bilo zvanične potvrde. U tom, sada legendarnom, pohodu do obala SAD, ruske atomske podmornice stigle do same američke baze, zatim se identifikovale i krišom vratile u svoju bazu.

Pripadnici Severne flote ruske armije prvi put su progovorili o toj operaciji, koja je svojevremeno iziritirala komandu američke ratne mornarice. Godine 2012. ruske atomske podmornice su po zadatku morale zauzeti položaje u području vojnopomorskih baza SAD.

- Zadatak je pošteno obavljen. Podmornice nisu bile primećene pre nego što su se identifikovale u tom području, a zatim u tajnosti vratile u bazu - rekao je zapovednik divizije atomskih podmornica kapetan prve klase Sergej Staršinov.

U pohodu su učestvovale podmornice projekta "971 Ščuka-B". 

Ova plovila su proizvedena u periodu 1983-2001. godine i postala osnovna klasa višenamjenskih atomskih podmornica ruske flote, čime su zamenila podmornice projekta "Ščuka".

 

Piše:
Srbija Danas/ RTRS
20.03.2018. 11:51
Pogledajte više