KRIZA U PERSIJSKOM ZALIVU: Metak na Iran pali planetu

23.06.2019. 08:29
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Iran / Izvor: Profimedia/ilustracija
Iranska vojska je poručila Vašingtonu da će znati da se odbrani u slučaju napada SAD.

Iranska vojska je upozorila SAD da će i najmanji napad na njenu teritoriju imati razarajuće posledice za američke interese u regionu.

- Ispaljivanje samo jednog metka prema Iranu će izazvati požar koji će ugroziti interese Amerike i njenih saveznika u regionu - izjavio je brigadni general Abolfazl Šekarči, portparol Generalštaba združenih iranskih oružanih snaga.

- Ako neprijatelji, a posebno Amerika i njeni saveznici u regionu, učine grešku i ispale metak na bure baruta, onda će se američki interesi zapaliti - rekao je iranski general, i dodao da je cilj "neprijatelja", posebno Izraela, da razoruža Iran.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u petak da je u poslednjem trenutku odustao od vazdušnih napada na Iran, kako bi izbegao ljudske žrtve, ali je ostao pri pretnjama upućenim Teheranu, koji je dan ranije oborio američku vojnu bespilotnu letelicu.

Tramp dao rok od dve nedelje: Masovne deportacije, ipak, odložene!

Tramp dao rok od dve nedelje: Masovne deportacije, ipak, odložene!

IRANCI POKAZALI DOKAZE: Evo gde je oboren dron!

IRANCI POKAZALI DOKAZE: Evo gde je oboren dron!

Pogubljen bivši pripadnik iranskog vazduhoplovstva zbog špijunaže za CIA!

Pogubljen bivši pripadnik iranskog vazduhoplovstva zbog špijunaže za CIA!

Upravo je letelica - dron RQ-4A Global Hawk, juče bila u centru pažnje svetskih medija. Prema ocenama analitičara, Iran je, obarajući skupi bespilotni avion, koji košta 110 miliona dolara, udario novi šamar američkom vojnoindustrijskom kompleksu, jer, kako pišu mediji, ovaj avion je zamišljen kao "teška meta", koju iranski PVO nije trebalo da bude u stanju da vidi.

Navodno, avion je "skinut" u stratosferi, na više od 20.000 metara, a iranska vojska je pokazala da je vešta i uvežbana. Prema istim izvorima, moguće je da su "jastrebovi" iz vojnoindustrijskog kompleksa "pomogli Trampu" da naredi pokretanje vojne operacije, koja je, srećom, izostala.

A srušeni dron bio je jedan od nekoliko prototipova koji su proizvedeni pre nego što je modernizovan i masovno proizveden u verziji RQ-4B. Još jedan naslednik RQ-4 modela je MQ-RC Triton, kojim se koristi američka mornarica. To je prvi američki dron tog tipa koji je srušen. Iz toga, kao i iz podatka da je dron Global Hawk skuplji i od najnaprednijeg američkog borbenog aviona F-35A Lightning II Joint Strike Fighter, jasno je da je reč o mnogo ozbiljnijem incidentu nego što se to na prvi pogled čini.

Iran tvrdi da je Iranska revolucionarna garda srušila dron pomoću unapređene verzije protivvazdušnog sistema "Hordad", koji može detektovati mete na udaljenosti od 150 kilometara i srušiti ih na udaljenosti do 50 kilometara i na visini i do 25 kilometara.

Donald Tramp / Izvor: Profimedia/ilustracija

Što se tiče razloga za rušenje drona, Iran tvrdi da ima neoborive dokaze da je američka letelica u trenutku kada je srušena bila u iranskom prostoru. S druge strane, portal "Global risrč" je istraživao moguća scenarija posle eventulanih prvih američkih udara na Iran i naveo da je to potez koji jevrejska država jedva čeka. Naime, Izrael je danas jedina sila u regionu za koju se procenjuje da ima između 100 i 400 nuklearnih glava i da može da ih lansira sa aviona H-15, F-16 i F-35. Zatim, tu su balističke rakete "jerihon 3". Navodi se da su Nemci Tel Avivu isporučili šest podmornica "delfin", koje takođe mogu da lansiraju nuklarno oružje.

Izraelske nuklearne snage su integrisane u elektronski sistem NATO, u okviru Individualnog programa saradnje sa Izraelom, zemljom koja, iako nije članica Alijanse, ima stalnu misiju u sedištu NATO u Briselu.

Prema rezultatima poslednje vežbe Amerikanaca i Izraelaca Juniper Cobra 2018, snage SAD i NATO bi došle iz Evrope da podrže Izrael u ratu protiv Irana. Rat bi mogao početi izraelskim napadom na iranske nuklearne objekte, kao što je izvršen 1981. godine na nuklearnom reaktoru "Osirak" u Iraku.

POGLED NA IZRAEL

- Izrael ima bombu, a Iran je nema. Više od pedeset godina Izrael proizvodi nuklearno oružje u fabrici "Dimona", izgrađenoj uz pomoć Francuske i Sjedinjenih Država. Ona ne podleže inspekcijama, jer Izrael, jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, ne poštuje ugovor o neširenju nuklearnog oružja, koji je Iran potpisao pre pedeset godina upozorava "Risrč".

 

Piše:
Srbija Danas/Novosti
23.06.2019. 08:29
Pogledajte više