Lavrov priznao šta OČEKUJE od sutrašnje posete Severnoj Koreji

30.05.2018. 13:17
Piše:
Tanjug
Sergej Lavrov / Izvor: Reuters
Ruski ministar sutra stiže u Pjongjang

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji će sutra biti u poseti Pjongjangu, kaže da očekuje da će mu ta poseta pomoći da razume stav Severne Koreje o Korejskom poluostrvu.

- Ova poseta, kao i svaka druga, usmerena je na razgovor o bilateralnim odnosima sa našim partnerima, kao i o situaciji u regionu. Primio sam poziv i bilo mi je drago da ga prihvatim. Biće korisno za mene da razumem stav naših severnokorejskih suseda o svim pitanjima (koje se tiču Korejskog poluostrva) - rekao je Lavrov na konferenciji "Primarkova čitanja".

Lavrov je naglasio da je Rusija učestvovala u pregovorima šest strana o pitanju Severne Koreje - mehanizmu koji je i dalje na snazi, preneo je TAS S. 

- U skladu sa logikom na kojoj se zasniva ovaj mehanizam, podržavamo trenutne promene u odnosima između dve korejske države, kao i između Pjongjanga i Vašingtona - rekao je Lavrov naglasivši da Rusija očekuje da planirani razgovori, koji su ponovo nedavno potvrđeni, neće rezultirati ultimatumima. 

Kim Džong Un / Izvor: Profimedia

Šef ruske diplomatije naglasio je da se Korejsko poluostrvo ne može denuklearizovati u jednom potezu, već da to zahteva akcije, koje se spovode korak po korak, kao i doslednost i strpljenje.

On je dodao da će u poslednjoj fazi procesa biti neizbežni multilateralni razgovori koji uključuju šest zemalja. 

- Denuklearizacija Korejskog poluostrva trebalo bi da bude podržana mehanizmima koji obezbeđuju mir i stabilnost u jugoistočnoj Aziji -  zaključio je Lavrov.

 

Piše:
Tanjug
30.05.2018. 13:17
Pogledajte više