MADURO UPUTIO OŠTRU PORUKU ZAPADNOM LIDERU: Ako dođe do puča, imaće KRV NA SVOJIM RUKAMA!

04.02.2019. 16:45
Piše:
Tanjug
maduro / Izvor: Foto:Tanjug/AP
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ponovo je kritikovao evropske zemlje koje su priznale opozicionog lidera Huana Gvaida za predsednika te zemlje, a naročito je oštru kritiku uputio na račun premijera Španije Pedra Sančesa.

Maduro je rekao da će Sančes imati "krv na svojim rukama" ako se izvede puč protiv njega, prenosi AP.

U televizijskom obraćanju uživo Maduro je ponovio da odbacuje ultimatume bilo koje zemlje pošto je istekao rok koji mu je EU postavila da raspiše predsedničke izbore.

Maduro traži pomoć pape Franje

Takođe je odbio nastojanja nekih zemalja i SAD da se u Venecuelu pošalju hitno hrana i lekovi, rekavši da Venecuela nije zemlja prosjaka. U međuvremenu je i Češka priznala Gvaida tako da je broj evropskih zemalja koje su to učinile porastao na 11. 

Ipak, Italija je blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Huana Gvaidu, predsednika skupštine Venecuele, za privremenog predsednika te države, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Venecuela / Izvor: Foto:Tanjug/AP

Države EU su već danima spore povodom situacije u Venecueli. Protivljenje Italije je, međutim, sprečilo donošenje jedinstvenog stava Evropske unije.

Legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro ima podršku Rusije, Kine, Turske, Nikaragde, Kube, Bolivije, Meksika, kao i velikog broja zemalja sveta koje poštuju međunarodno pravo i vode se politikom nemešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih i suverenih zemalja

Tramp je Amerikancima obećao RAT i sad to ispunjava: Lazanski o namerama SAD-a i kakve veze SRBIJA ima sa tim

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom. Ono što je SAD i njenim "satelitima" zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije ekspoloatišu njihova prirodna bogatstva.

Piše:
Tanjug
04.02.2019. 16:45
Pogledajte više