Mazio se s psom, pa počeo da se trese. Sedam dana kasnije odsekli su mu I RUKE I NOGE (FOTO, VIDEO)

01.08.2018. 20:13
Piše:
Srbija Danas/The Washington Post
Greg / Izvor: Foto: Facebook/Dawn Zwicker-Manteufel
Mislio da je dobio stomačni grip

Greg Manteufel iz Viskonsina počeo je da povraća, dobio je povišenu temperaturu, imao je sve simptome stomačnog gripa. Ali, sledećeg jutra je bio u delirijumu, a temperatura je još više porasla. Žena ga je brzo prevezla u bolnicu, da bi tek kad su stigli tamo primetila nekoliko modrica na njegovom telu – nije ih bilo kad su pet minuta ranije napustili kuću.

- Izgledalo je kao da su ga pretukli bejzbol palicom – rekla je Doun Manteufel.

Nakon nedelju dana u bolnici, Greg (48), koji radi kao moler i obožava da vozi svoj "Harli Dejvidson" motor, izgubio je obe noge. A potom i obe ruke.

Nesrećni čovek pretrpeo je retku infekciju krvi, nakon što je štetna bakterija iz pljuvačke njegovog psa ušla u njegov krvotok, uzrokujući sepsu, odnosno trovanje krvi. Sepsa je za posledicu imala krvave mrlje koje su ličile na modrice po njegovog telu, a posebno na grudima i licu.

- Napala ga je bakterija zvana Capnocytophaga canimorsus, veoma brzo i agresivno – rekla je Doun.

Lekari su Gregu dali antibiotike da zaustave infekciju, ali ugrušci su blokirali protok krvi u njegove udove, uzrokujući odumiranje tkiva i mišića. Na kraju su morali da mu amputiraju noge od kolena naniže, a potom i ruke, kako bi mu spasili život.

- Greg je rekao lekarima da urade sve što treba da mu spasu život. Nikad još nije bio negativan. Rekao je: "Šta je tu je, moramo nastaviti dalje". Zašto on? Zašto se to događa nama? – upitala je Doun.

Manteufelovi imaju jednog psa, ali su u vreme kad se Greg razboleo bili okruženi sa njih osmoro. Bakterija je mogla doći od bilo kog od tih pasa koji ga je polizao.

Novi problem za grčke vlasti: Rođaci nastradalih u požaru tuže DRŽAVU

- On obožava pse – rekla je Doun, koja je u braku sa Gregom 15 godina.

Greg će uskoro biti otpušten iz bolnice i možda mu predstoji operacija rekonstrukcije nosa, koji je pocrneo usled manjka protoka krvi. Nakon toga, služiće se protetičkim udovima i ići na rehabilitaciju.

- Nema izbora. Moramo biti pozitivni i raditi najbolje što umemo – istakla je Doun.

Capnocytophaga canimorsus je uobičajena bakterija kod pasa i mačaka. Nalazi se u pljuvačci većine zdravih pasa i obično nije šteta po ljude. Ali, u veoma retkim slučajevima ova bakterija može otrovati krv i uzrokovati smrt. Obično se prenosi ujedom psa i životno je opasna za alkoholičare ili osobe čija slezina ne funkcioniše normalno. Simptomi se obično veoma brzo pogoršavaju.

 

Piše:
Srbija Danas/The Washington Post
01.08.2018. 20:13
Pogledajte više