TRAUME IZ DETINJSTVA Tramp voli da priča o svemu i svakome, ali OVU ŽENU IZBEGAVA DA SPOMINJE

12.11.2017. 19:12
Piše:
Srbija Danas
Donald Tramp / Izvor: SD/ilustracija
Zašto Donald Tramp često spominje oca, a majku Meri En Tramp, koja je preminula 2000. u 88. godini, gotovo nikada?

Posle skoro godinu dana na vlasti, ponašanje američkog predsednika Donald Trampa (71) izaziva zgražavanje, oduševljenje i spekulacije jednako kao njegova politika, ako ne i više. Psiholozi se pitaju, i ne samo oni, zbog čega se tako ponaša. Mada ga nijedan stručnjak nije neposredno pregledao - Tramp je kategorički protiv psihijatara - procenjivali su ga sa distance, tražeći u prošlosti objašnjenje za njegovu impulsivnost, potrebu za priznanjem i razjarenost kada ga ne dobije, propale brakove i hiroviti odnos prema ženama koje mu se suprotstavljaju. I svaki put se vraćaju na početak - do njegovih roditelja, piše "Politiko".

Tramp često spominje oca, a stručnjaci kažu da retko spominjanje majke govori samo za sebe.

- Ne morate da budete Frojd da biste ovo protumačili - kaže Mark Smoler, bivši predsednik Američkog udruženja psihoanalitičara.

Trampovi / Izvor: Profimedia

U Ovalnoj sobi samo slika oca

U poređenju sa ocem, kojeg često pominje kao odgovornog za njegovu želju za uspehom, Donald o majci govori vrlo retko. Čak i kada je posetio njeno rodno selo u Škotskoj, Tramp se u trošnoj porodičnoj kući svoje majke zadržao svega 97 sekundi. Njegova sestra Merijen je, za razliku od brata, majčinu kuću obišla 24 puta.

Još jedan primer odsustva majke kod aktuelnog presednika je i činjenica da je jedina porodična fotografija koju je čuvao u Ovalnoj sobi nekoliko meseci - ona njegovog oca. A i kada je preuzeo očevu imperiju Donald je uvek naglašavao da je s njim imao bolji odnos, odnosno da ga je otac bolje razumeo i da mu je on usadio glad za uspehom.

Psiholozi danas takvu vezu pokušavaju da razlože.

Donald i Fred Tramp / Izvor: Profimedia

"Više smo viđali spremačicu od Donaldove majke"

U proteklih nekoliko meseci, prijatelji i porodica opisivali su predsednikovu majku Meri Tramp kao “zakopčanu” i “konzervativnu”, ali “finu”, “ljubaznu” i “prijatnu”. Ali kako tvrde njegovi drugovi iz detinjstva, činjenica je da ju je predsednik i ranije retko spominjao.
- Dok sam se igrao s Donaldom njegov otac je bio u blizini, ali ne i njegova majka - priseća se Mark Golding.

Lu Drouš, koji se družio sa Donaldom Trampom i njegovim bratom, za "Politiko" kaže da su “retko viđali gospođu Tramp, ali smo često viđali spremačicu”. Treći predsednikov bivši drug kaže:

- Donald je osećao strahopoštovanje prema ocu, ali nikad nije bio blizak s majkom.

Pobegla od siromaštva zarad svetlosti Njujorka

Meri En Meklaud, mlada žena koja će postati majka Donalda Trampa, odrasla je u izolovanoj sredini, obeleženoj patnjom i odricanjem.
Kao poslednja od desetoro dece, rođena je 1912. godine u Škotskoj. Porodica je teško živela. Otac se bavio ribolovom, a prehranjivali su se obrađujući malo parče zemlje. Stanovali su skromnoj sivoj kući. A onda je došao Prvi svetski rat. Nekoliko godina nakon što je završila osam razreda krenula je za trima sestrama, od kojih je jedna oterana zato što je rodila vanbračno dete, i emigrirala u SAD.

 U to vreme, Trampov otac Fred Krajst Tramp  bio je na početku karijere koja je obećavala. Zidao je porodične kuće u Kvinsu, gde su se on i Meri upoznali na jednoj proslavi. Venčali su se u januaru 1936, a dok su se Trampovi selili u sve bolje kuće, Meri je 1937. rodila Merijen, 1938. Freda Mlađeg, 1942. Elizabetu, 1946. Donalda i 1948. Roberta. Merijen Tramp je ispričala svom biografu Gvendi Bler da je posle rođenja Roberta majka četiri puta operisana za samo dve nedelje zbog infekcije koja se pojavila posle obilnih krvarenja.

"Kakvog sam sina odgajila"

U tom važnom momentu Donald je imao nešto više od dve godine. Susreo se s pretnjom da mu majka umre. Kako je to uticalo na njega?

- U uzrastu od dve i po godine deca prolaze kroz period kada postaju malo nezavisniji od majke. Nagli prekid te veze može da se odrazi na doživljaj sopstvene ličnosti, osećanje sigurnost i poverenja - kaže za “Politiko” Marko Smoler, bivši predsednik Američkog udruženja psihoanalitičara.

 Tek devedesetih godina prošlog veka, kada se Donald susreo sa svojim prvim razvodom od Ivane Tramp, novom vezom sa Marlom Mejpls i finansijskim teškoćama, njegova majka, tada u osamdesetim godinama, nenadano se zbog ponašanja svog sina našla na meti tabloida.

- Kakvog sam to sina stvorila!? - Meri je tada setno upitala svoju buduću bivšu snajku Ivanu Tramp.

Piše:
Srbija Danas
12.11.2017. 19:12
Pogledajte više