Moskva će odgovoriti MUNJEVITO: Nova napetost na liniji Rusija-Amerika

09.11.2017. 19:33
Piše:
SrbijaDanas/ Sputnjik
Nuklearna balistička raketa / Izvor: Profimedia
Vašington više puta pretio da će izađi iz Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa

U slučaju da SAD izađu iz Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa Rusija će „munjevito i recipročno“ odgovoriti. U ovom trenutku Rusija ispunjava ovaj dogovor, saopštio je Sputnjiku šef Komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarjov.

Kako je pad Berlinskog zida promenio sudbinu Srbije: Od Evrope bez granica do ŽIČANE OGRADE

Šta li se to SPREMA? Saudijska Arabija traži od svojih državljana da napuste Liban

- SAD su više puta pretile da će izaći iz Dogovora o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa. Ako pretnja bude realizovana, Rusija će odgovoriti munjevito i recipročno -  izjavio je Bondarjov.

Po njegovim rečima, „apsolutno je izmišljena priča, bez činjenica i navođenja dokaza“ da Rusija krši dogovor o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, koja se čula nakon nedavnog lansiranja „nove, skoro nevidljive rakete za ’Iskander M‘ koja je predviđena isključivo za unutrašnje korišćenje (domet leta 400 km, težina 700 kg)“.

Moskva / Izvor: Profimedia

On je saopštio da će Rusija izraditi i predati vojsci rakete srednjeg dometa, ako se takve pojave u američkom arsenalu.  

- Ako se pojavi u američkom arsenalu raketa koju je odobrio Kongres, moraćemo da izradimo i isporučimo vojsci istu takvu. Rusija ima vojnotehničke mogućnosti za to - obećao je Bondarjov.

Po njegovim rečima, SAD često bez zvaničnog saopštenja krše dogovor.

Vašington / Izvor: Profimedia

- To je njihovo često ponašanje, kao i praksa da pripisuju drugima svoje zločine. Uglavnom optužbe za nepostojeće prekršaje ili za legalizaciju sopstvenih navodno ’recipročnih‘ mera ili za skretanje pažnje sa svojih stvarnih zločina. Mislim na Siriju, Ukrajinu i Donbas -  dodao je senator.

Kongres SAD usaglasio je juče izdvajanje sredstava za razvoj kopnene rakete srednjeg dometa kao odgovor na „narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa od strane Rusije“, a odgovarajuća odluka navedena je u nacrtu budžeta za odbranu za 2018. godinu.

 

Piše:
SrbijaDanas/ Sputnjik
09.11.2017. 19:33
Pogledajte više