Najstariji poznati kamen sa Zemlje pronađen na Mesecu! Naučnici objašnjavaju kako je dospeo tamo!

28.01.2019. 14:07
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
Kamen na Mesecu fotografisan od strane Alana Šeparda i Edgara Mičela tokom misije Apola 14 / Izvor: Profimedia
Jedan od najstarijih uzoraka kamenja sa Meseca koji je prikupljen pre više decenija od strane posade Apola 14 izgleda da je poreklom sa Zemlje.

Prema analizi objavljenoj u naučnom časopisu "Zemlja i  planetarne nauke", pomenuti kamen se smatra jednim od najstarijih poznatih koji su se formirali u vreme približno slično vremenu nastanka naše planete. Sve do ovog otkrića, najstarije kamenje za koje se znalo se formiralo pre između 4 i 4.1 milijarde godina. Međutim, pomenuti kamen je formiran na oko 12,4 milje ispod Zemljine kore, a najzanimljivija stvar u vezi sa njim je to što je nađen daleko od površine naše planete - na Mesecu!

Kamen je deo uzoraka otkrivenih od strane posade Apola 14. Misija Apola je donela nazad gomilu uzoraka kamenja teskog oko 42,8 kg, i naučnici ih metodički analiziraju sve od tada. Konkretno ovaj kamen je bio na dnu liste, a izgleda da je najzanimljiviji!

Misija Apolo 14 / Izvor: Profimedia

NASA Centar za Nauku i istraživanje Meseca (CLSE) je identifikovao ovaj mali uzorak kao zemaljski jer je sadržao brojne minerale kao što su kvarz i feldspat, koji su česti na Zemlji a retki na Mesecu. Moguće je utvrditi na kojoj je dubini ispod površine Zemlje bio ovaj kamen uz pomoć molekularne analize.

Postoji mogućnost da se ovaj kamen formirao na Mesecu, ali šanse za to su veoma male. Ovaj kamen, za razliku od drugog kamenja koje je u vidu uzorka doneto s Meseca, sačinjen je od izrazito niske količine minerala koji su prisutni na površini našeg prirodnog satelita. Pored toga, ovaj kamen bi još morao da se formira unutar Mesečeve kore i da se naknadno nekako pojavi na Mesečevoj površini.

Naravno, ostaje pitanje toga kako je ovaj kamen mogao da završi na Mesecu? Pre svega, sam Mesec je u jednom trenutku bio deo Zemlje, odvojen sudarom sa izuzetno velikim asterioidom tokom rane istorije naše polanete. Naučnici su čak pronašli delove Marsa koji su pali na površinu Zemlje nakon što su bili lansirani u svemir prilikom udara. Dakle, moguće je da je u ranom dobu našeg Sunčevog sistema kada su ogromni asteroidi bili svuda prisutni, jedan od njih udario u Zemlju i lansirao odvaljene komade u svemir, i da je jedan od ovih komada sleteo na Mesec.

Fotografski zapis Zemlje sa površine Meseca, NASA / Izvor: Profimedia

Pre ovog otkića, postojale su samo spekulacije o tome kako je staro kamenje na Zemlji izgledalo, a sada, naučnici zapravo imaju sa čime da rade. Takođe, postoje dobre šanse da ovo nije jedini deo Zemlje na Mesečevoj površini.

MALDIVIMA PRETI STRAŠNA OPASNOST: Ovo egzotično ostrvo bi uskoro moglo NESTATI!

Dejvid Kring, glavni istraživač u NASA Centru za Nauku i istraživanje Meseca (CLSE) i viši autor pomenutog nedavno objavljenog članka, rekao je da se prvi sledeći korak sastoji u traženju sličnih mineralnih potpisa u uzorcima sa Meseca kako bi se našlo još relikvija naše mlade Zemlje.

ZEMLJA UBRZANO PROPADA! Jako LOŠE PROGNOZE! Pogledajte šta nas čeka SAMO u narednih 30 godina

- Ovo je izvanredno otkriće koje pomaže da se stvori bolja slika o ranoj Zemlji i bombardovanju koje je modifikovalo našu planetu tokom zore života - rekao je Kring u svojoj izjavi.

 

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
28.01.2019. 14:07
Pogledajte više