Nastavlja se borba na granici sa Kolumbijom, opozicionari zasuli vojsku Molotovljevim koktelima (VIDEO)

25.02.2019. 08:02 01:01
Piše:
Srbija Danas
Venecuela / Izvor: Profimedia/ilustracija
Situaciju u Venecueli pratite sa nama iz minuta u minut...

 

22:03
Nastavljaju se sukobi na granici, lete Molotovljevi kokteli

Pripadnici opozicije su počeli da gađaju kordone policije Molotovljevim koktelima na mostu Simona Bolivara na granici sa Kolumbijom.

Osim Molotovljevih koktela, prema venecuelanskoj Nacionalnoj gardi leti i kamenje. 

20:52
Brazil neće dati svoju teritoriju Amerikancima za napad na Venecuelu

Brazil neće dati svoju teritoriju Amerikancima za napad na Venecuelu, izjavio je potpredsednik Brazila Hamilton Murao.

- Za to je potrebno odobrenje kongresa (parlamenta Brazila): Vlada ne može to da uradi (bez konsultacije sa parlamentom). Većina parlamenta je protiv (da američka vojska koristi brazilske teritorije) - rekao je Murao.

19:28
SAD zatražile hitnu sednicu SB UN zbog Venecuele

Sjedinjene Države su zatražile hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN za utorak kako bi raspravljali o situaciji u Venecueli pošto su snage predsednika Nikolasa Madura sprečile tokom vikenda konvoje sa stranom humanitarnom pomoći da uđu u zemlju, saopštile američke diplomate, javlja Rojters.

Vašington vriši pritisak na 15-člani Savet da formalno pozove na slobodne i poštene predsedničke izbore u Venecueli uz prisustvo međunarodnih posmatrača, što je podstaklo Rusiju da predloži drugačiji nacrt rezolucije. 

SAD zatražile hitnu sednicu SB UN zbog Venecuele: Novi pritisci Vašingtona!

SAD zatražile hitnu sednicu SB UN zbog Venecuele: Novi pritisci Vašingtona!

U takvoj situaciji nije jasno da li i kada bilo koji od predloga nacrta rezolucije može biti stavljen na glasanje u Savet, prenosi agencija.

19:19
Venecuelanska vojska odbila napad naoružane grupe na granici sa Kolumbijom
NAPADNUTA VOJSKA VENECUELE!

NAPADNUTA VOJSKA VENECUELE!

18:37
Pens najavljuje nove sankcije i preti Maduru

- U narednim danima SAD će objaviti još oštrije sankcije korumpiranoj finansijskoj mreži režima (Madura). Naći ćemo svaki dolar koji su oni ukrali i vratiti ga venecuelanskom narodu - rekao je Pens.

Pens se obratio medijima posle sastanka sa Gvaidom: Amerika dreši kesu za rušenje Madura! STIŽU MILIONI DOLARA! (VIDEO)

Pens se obratio medijima posle sastanka sa Gvaidom: Amerika dreši kesu za rušenje Madura! STIŽU MILIONI DOLARA! (VIDEO)

Haun Gvaido i Majk Pens / Izvor: Reuters
17:33
Počeo sastanak Pensa i Gvaida

U Bogoti je danas počeo sastanak Grupe iz Lime posvećen situaciji u Venecueli na kojem učestvuju lider opozicije Huan Gvaido i američki potpredsednik Majk Pens.

PENS GVAIDU PRENEO TRAMPOVU PORUKU! Evo šta je predsednik SAD poručio umišljenom uzurpatoru!

PENS GVAIDU PRENEO TRAMPOVU PORUKU! Evo šta je predsednik SAD poručio umišljenom uzurpatoru!

17:31
Vašington post manipuliše brojevima pristunih ljudi na koncertu

Precizno planirana petosatna žurka na kolumbijsko-venecuelanskom granicnom prelazu izazvala je brojne kontraverze. Više o tome čitajte OVDE.

17:12
Amerika uvela nove sankcije Venecueli

SAD su uvele nove sankcije protiv Venecuele. 

Sankcije su uvedene četvorici guvernera, uključujući bivšem ministru odbrane Ramonu Karisalesu, koji se u ovom trenutku nalazi na čelu države Apura.

Druga trojica su: Horhe Luis Garsija Karnejro — guverner države Vargas, Rafael Alehandro Lakava Evangelista — guverner Karaboba i Omar Hose Prieto Fernandes — guverner Sulija.

16:51
Novi napad Gvaidovih huligana na novinarku

Pristalice samoproglašenog predsednika Gvaida koga podržavaju SAD u subotu su pokazali šta misle o slobodi govora kada su verbalno napali novinarku sprečivši je da održi govor.

Više o tome čitajte OVDE

16:29
Gvaido moli da bombarduju Venecuelu

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido objavio je na Tviteru da predlaže međunarodnoj zajednici da drži sve opcije otvorene kako bi se oterao sa vlasti predsednik Nikolas Maduro.

Dok se lideri bore protiv okupacije, Gvaido SUPROTNO: Opozicioni vođa moli strane sile da mu bombarduju zemlju!

Dok se lideri bore protiv okupacije, Gvaido SUPROTNO: Opozicioni vođa moli strane sile da mu bombarduju zemlju!

- Današnji (subotnji) događaji teraju me na odluku: Da formalno predložim međunarodnoj zajednici da moramo da držimo sve opcije otvorene kako bi se osigurala sloboda naše zemlje, koja se bori i koja će nastaviti da se bori - tvitovao je Gvaido, prenosi Rojters.

12:00

Kada se govori o aktuelnoj venecuelanskoj krizi američka administracija već danima ističe da su "sve opcije na stolu". Jasno je šta to znači. Ova pretnja je prvi put iznesena u vreme kada se Huan Gvaido samoproglasio za predsednika države i odmah bio priznat od strane SAD. Međutim, ova pretnja, tada izrečena, sada se intenzivno ponavlja od strane čitavog američkog vojnog vrha.

Opširnije pročitajte u tekstu "POČINJE VOJNA INTERVENCIJA U VENECUELI?! Kako Amerika na steroidima hoće da sruši Madura"

11:15
Madurov ministar tvrdi: Opozicija planirala da ubija ljude na granici

Venecuelanski ministar za komunikacije i informisanje Korge Rodrigez tvrdi da opozicija planirala ubijati ljude koji su prelazili most Simon Bolivar u zapadnoj državi Tašira nakon primanja humanitarne pomoći na granici Venecuele i Kolumbije. Rodrigez je rekao da je Vlada Madura znala za planove opozicije, tako da je Maduro dan pre naredio zatvarnje mostova koji se graniče sa Kolumbijom.

09:00
Video rasvetlio incident, opozicija zapalila konvoj humanitarne pomoći

Incident u vezi dostavljanja humanitarne pomoći Venecueli na granici sa Kolumbijom, konačno je rasvetljen i to zahvaljujući jednom video snimku. Naime, video snimak je uhvatio trenutak kada je muškarac na kolumbijskoj strani granice bacio Molitovljem koktel na kamion, dok je drugi video sa scene pokazao da opozicioni aktivisti otvoreno pripremaju zapaljive uređaje. Stražari granične policije mogu se videti kako strpljivo drže svoju liniju na udaljenosti. Sve ovo baca dodatne sumnje na tvrdnje da je kamion zaplijenjen nakon što je prešao u Venecuelu.

Opširnije pročitajte OVDE

08:15
Pompeo ne prestaje da preti: Madurovi dani odbrojani

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su dani predsednika Venecuele Nikolasa Madura "odbrojani", nakon sukoba zbog pokušaja dostave humanitarne pomoći.

"Teško je odrediti tačan datum. Uveren sam da će se narod Venecuele pobrinuti da Madurovi dani budu odbrojani", rekao je Pompeo u nedelju za Si-En-En (CNN).

Majk Pompeo / Izvor: Profimedia
07:40
Bolesna pretnja američkog senatora

Američki senator Marko Rubio na svom Tviter nalogu postavio sliku ubistva libijskog vođe Muamera Gadafija kao poruku venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru.

Rubio je, naime, postavio dve fotografije. Jedna prikazuje Gadafija na vrhuncu moći, a na drugoj je brutalno mučenje Gadafija, izvedeno svega par minuta pre nego što je ubijen. 

Budući da je Amerika jasno stala protiv Nikolasa Madura u venecuelanskoj krizi, koja se zaoštrava svakog dana, poruka koju je Rubio uputio je sasvim jasna, piše RT.

Opširnije pročitajte OVDE

07:15
Pens i Gvaido razgovaraju danas u Bogoti

Američki potpredsednik Majk Pens danas bi u kolumbijskoj prestonici Bogoti trebalo da se sastane s vođom venecuelanske opozicije Huanom Gvaidom, kojeg su SAD i još oko 50 zemalja priznali kao privremenog predsednika Venecule.

Rojters prenosi navode neimenovanog savetnika potpredsednika SAD da je planirano da sastanak Pensa i Gvaida bude održan na marginama skupa regionalnih lidera "Grupe iz Lime".

Detaljnije pročitajte OVDE

Piše:
Srbija Danas
25.02.2019. 08:02 01:01
Pogledajte više