VOJNI EKSPERT PENTAGONA OTKRIO SCENARIO NAPADA NA RUSIJU: Udariti federaciju na dva fronta, a onda sledi haos

30.12.2021. 07:58
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia/ilustracija
Vodila bi se krvava borba

Vojni ekspert Kris Ozborn, nekadašnji savetnik u Pentagonu, podsetio je na pomorski aspekt rata u regionu Crnog mora u slučaju sukoba u Ukrajini i upozorio na mogućnost rata na dva fronta. O tome je govorio za američki časopis Nešnal intrest.

“Udarila je u prozor sa PSOM U USTIMA”: ZVER PROVALILA U KUĆU, brza reakcija vlasnika sprečila tragediju!

“Udarila je u prozor sa PSOM U USTIMA”: ZVER PROVALILA U KUĆU, brza reakcija vlasnika sprečila tragediju!

TRAGEDIJA! Srušio se helikopter koji je gasio šumski požar - ima poginulih

TRAGEDIJA! Srušio se helikopter koji je gasio šumski požar - ima poginulih

OMIKRON NOKAUTIRAO ITALIJU! Oboreni crni rekordi - država na kolenima

OMIKRON NOKAUTIRAO ITALIJU! Oboreni crni rekordi - država na kolenima

Prema Ozbornovim rečima, vojska NATO- a ima dovoljno kopnenih, vazdušnih i pomorskih snaga da podrži Ukrajinu, ne samo u zaštiti njenih granica, već i za organizovanje amfibijske operacije i raketnih udara sa obale Crnog mora. Autor smatra da će rat na dva fronta ozbiljno oslabiti ofanzivni potencijal ruskih trupa, prenosi ruska Lenta.

- Američka mornarica će verovatno imati pomorsku superiornost nad ruskom mornaricom, a iskrcavanje marinaca može dovesti do sukoba na dva fronta protiv kojih će ruske snage morati da se bore. Ako američka mornarica udari sa Crnog mora, Rusi će sigurno imati problema sa držanjem okupiranih teritorija - piše ekspert.

Američka vojska / Izvor: Profimedia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 22. decembra potvrdio da Moskva ne želi rat, ali namerava da striktno osigura svoju bezbednost. Istovremeno je napomenuo da ruska strana unapred upozorava "vruće glave" koji žele da zadiru u bezbednost zemlje, a svi izveštaji o mogućoj agresiji u Ukrajini su spekulacije i ne odgovaraju stvarnosti.

Britanski tabloid Miror objavio je 23. decembra članak u kojem je bivši oficir američke Centralne obaveštajne agencije ( CIA ) rekao da obuka "partizana" u Ukrajini za borbu protiv ruske vojske može biti katastrofa za sve uključene strane. On je takođe upozorio da bi takvi potezi sigurno upleli Vašington u ono što bi se moglo nazvati "ratnim zločinima".

Nato Vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija

Ranije je Vašington post, pozivajući se na zvaničnika Bele kuće, izvestio da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena planira da pruži podršku "partizanima" u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu i zauzimanja značajnog dela teritorija. Radna grupa, koja uključuje CIA i druge ključne agencije, proučava iskustvo organizovanja pobuna tokom rata u Avganistanu od 1979. do 1989. protiv SSSR-a.

 

Piše:
Srbija Danas
30.12.2021. 07:58
Pogledajte više