(NE)MOGUĆA MISIJA! Novi predsednik Meksika hoće da izbaci MAFIJU IZ VLASTI

03.07.2018. 10:59
Piše:
Srbija Danas/ Večernje novosti
Manuel Lopes Obrador / Izvor: Reuters
Smenjene dve partije koje su vodile Meksiko skoro 100 godina

Levičar Andres Manuel Lopes Obrador (64), bivši gradonačelnik Meksiko Sitija, poznat kao Amlo, postao je novi predsednik Meksika obećanjima da će raditi na "dubinskoj transformaciji" zemlje i izbaciti mafiju iz vladajućih struktura.

Posle jedne od najkrvavijih kampanja poslednjih decenija u kojoj je više od 130 političkih kandidata i partijskih radnika ubijeno, pobedom Obradora sa vlasti su smenjene dve partije koje su vodile Meksiko skoro 100 godina. Njih je novi predsednik nazvao "mafijom vlasti".

Sin prodavaca iz seoskog područja na jugu Meksika, Obrador je, posle dva neuspela predsednička pokušaja, trijumfovao osvojivši oko 53 odsto glasova, dvostruko više od prvog sledećeg protivkandidata. Njegova koalicija će verovatno imati većinu u donjem domu parlamenta, čak i u Senatu.

Andres Manuel Lopes Obrador / Izvor: Reuters

Pošto je proglasio pobedu obznanio je da će se zalagati za pomirenje, istakavši da želi "autentičnu demokratiju", ali ne i diktaturu.

- Danas je jedna faza završena i mi započinjemo drugu, transformisaćemo Meksiko - poručio je, dok su njegovi sledbenici na ulicama Meksiko Sitija slavili trubeći, mašući meksičkim zastavama i plešući uz muziku marijača.

Levičar je, ipak, smirio finansijski sektor obećanjima da će poštovati autonomiju Banke Meksika, održati finansijsku i fiskalnu disciplinu. On je rekao i da će svi ugovori o energetskoj reformi biti pregledani zbog eventualne korupcije ili nezakonitosti, ali da neće biti konfiskacije. Penzionerima je, međutim, obećao povećanje penzija.

Većina Meksikanaca gnevno je na prethodnog predsednika Enrikea Penju Nijetu zbog lošeg stanja ekonomije, korupcije i kriminala koji su prolazili nekažnjeno. Pravo glasa na ovim izborima imalo je 88 miliona Meksikanaca.

Toplo-hladno sa Trampom

Obrador je od svih kandidata bio najkritičniji prema lideru severnog suseda, predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji vodi strogu politiku prema migrantima s juga i planira da na granici izgradi zid. Tramp je, međutim, Obradoru čestitao pobedu, istakavši da se raduje saradnji.

 

Piše:
Srbija Danas/ Večernje novosti
03.07.2018. 10:59
Pogledajte više