Nije samo Venecuela i Jugoslavija: Amerika ima dugu istoriju MEŠANJA U TUĐE POSLOVE i kršenja međunarodnog prava

24.01.2019. 16:20
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
Venecuela / Izvor: Profimedia
Venecuela je na ivici katastrofe, a kao i uvek američki zvaničnici upleli su se i u ova politička pitanja

Vijetnam, Grenada, Libija, Panama, SR Jugoslavija, Irak, Sirija... Šta je zajedničko svim ovim zemljama? U pravu ste - veliko interesovanje Amerike za njih.

(UŽIVO) ŽESTOKE REAKCIJE IZ SVETA, Kina i Turska uz Madura, Lavrov poslao poruku Huan Guaidu (VIDEO/FOTO)

Venecuela je na ivici katastrofe. Donald Tramp je priznao Huana Gvaida za privremenog predsednika ove zemlje, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorava na opasnost eskalacije konflikta.

Rusija najavljuje da bi vojno mešanje Vašingtona u krizu u Venecueli moglo da ima tragične posledice za još jedan narod na planeti. Dok se nadamo da će doći do normalizacije situacije u Venecueli, podsetimo se prethodnih američkih invazija širom sveta.

Sjedinjene Američke države prekršile su Povelju UN i umešale se u Vijetnamski rat (1965 - 1973), ali i kada su 1983. godine počeli oružanu invaziju na Grenadu. U periodu od 1985. do 2003. godine Sjedinjene Američke Države su se povukle iz Uneska, a već 1986. godine napali su Libiju i prekršili Povelju UN.

Vojska Venecuele / Izvor: Profimedia

Prekršivši Povelju UN Amerika je započela 1989. godine invaziju na Panamu sve do 1990. godine, a 1996. godine SAD su potpisale Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, ali ga do danas nisu ratifikovale. Američko bombardovanje SR Jugoslavije, kojim je prekršena Povelja UN, započelo je 1999. godine.

Američki predsednik Džordž Buš Mlađi najavio je 2001. godine jednostrano povlačenje SAD iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane, a Vašington je te godine saopštio da se neće pridržavati zahteva Konvencije o biološkom oružju, tražeći da se u nju unesu određene izmene. Administracija SAD je 2001. godine odbila da ispunjava svoje obaveze u vezi sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o promeni klime (Kjoto protokol).

Sebastijan Kurc otkrio namere Evropske unije: Izvesno je ODLAGANJE BREGZITA sve do maja!

Predstavnici vojne elite SAD su 2002. godine izjavili da ne isključuju mogućnost korišćenja nuklearne municije protiv država koje nemaju nuklearno oružje, kao i protiv terorista. Kršenjem Povelje UN, 2003. godine SAD je započela invaziju na Irak. Intervencija zemalja-članica NATO-a na čelu sa SAD u Libiji započela je 2011. godine, a od 2014. pa sve do sada traje intervencija SAD i njihovih saveznika u Siriji.

Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Predsednik SAD Donald Tramp 2017. godine potpisao je dekret o izlasku Amerike iz Transpacifičkog partnerstva i potpisao dekret o početku pregovora sa Meksikom i Kanadom kako bi promenio uslove Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini. Predsednik SAD je 2017. godine najavio izlazak Amerike iz Pariskog sporazuma i najavila povlačenje iz Uneska, a ta odluka je stupila na snagu 31. decembra 2018. godine.

Amerika je u 2018. godini zamrznula saradnju sa Rusijom u okviru Sporazuma o otvorenom nebu i tražila zatvaranje Generalnog konzulata Rusije u San Francisku, trgovinskog predstavništva u Njujorku. Nakon toga, zgrade koje su pripadale Rusiji su sekvestrirane. U 2018. godini predsednik SAD najavio je povlačenje iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i najavio izlazak SAD iz Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Više o dešavanjima u Venecueli možete pročitati OVDE. 

 

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
24.01.2019. 16:20
Pogledajte više