NISU DOBILI POZIVNICU: Sastanak nečlanica OPEK-a bez Amerikanaca! (FOTO)

11.12.2016. 07:44
Piše:
Politika/SrbijaDanas
OPEK / Izvor: Reuters
Rusija će u Beču pokazati koliki ima uticaj među pojedinim pretproizvođačima nečlanicama OPEK-a tako što će pokušati da ih nagovori da uđu u novu koaliciju izvoznika nafte (koju zapadni mediji već zovu NOPEK).

Naftaški establišment Rusije pokazaće u Beču koliki Moskva ima uticaj među pojedinim pretproizvođačima nečlanicama OPEK-a, da ih nagovori da uđu u novu koaliciju izvoznika strateške sirovine zaintresovanih za hitri porast cene barela.

Uoči skupa u Beču, cena barela porasla je na berzama, usled optimizma da će još nepreciziran broj nečlanica OPEK-a prihvatiti inicijativu Moskve da se pridruže nedavnom dogovoru kartela koji proizvodi trećinu svetske nafte.

Krajem novembra naftaški kartel predvođen Saudijskom Arabijom , Iranom i Irakom, složio se da od januara 2017. godine zbirno smanji proizvodnju crnog zlata za oko 1,2 miliona barela.

PUTIN formira "balkansku četvorku"!

Uoči današnjeg petroskupa još nepoznatog broja učesnika u austrijskoj prestonici, jedno je jasno: predstavnici trećeg svetskog proizvođača nafte – Amerike, nisu dobili pozivnicu.

- SAD neće učestvovati na skupu OPEK-a sa drugim petrozvoznicima, budući da kartel ne poziva države koje nisu izvoznici, citirala je ruska agencija TAS Aleksandera Novaka, ruskog ministra energetike.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Kako je došlo do ovakve ocene američke trgovine naftom, nejasno je. Naime, SAD su krajem 2015. godine ukinule višedecenijsku zabranu izvoza tamošnje nafte.

U austrijsku prestonicu, prema najavama, stiže i ruski ministar energetike Aleksandre Novak koji je već najavio dolazak i velikog broja izvoznika zaintresovanih za grupno zauzdavanje rekordne proizvodnje.

STRAH ILI PROVOKACIJA: Iran na tapetu nove "Čelične lejdi"! (FOTO)

Prema navodima iz Moskve, skupu u Beču trebalo bi da se pridruže i predstavnici Sudana, Južnog Sudana, Malezije, Omana, Azerbejdžana, Kazahtana i Meksika.

Intreesovanje OPEK-a za što brojnije okupljanje spoljnih partnera izrazio je Hasan Ruhani, predsednik Irana.

- Bliska saradnja između OPEK-a i nečlanica je ključ za stabilizaicju cene nafte i njen rast“ ocenio je Ruhani u telefonskom razgovoru sa Nikolasom Madurom, predsednikom Venecuele.

U SAD nema zvaničnih reakcija na poruku da Amerika nije pozvana skup u Beču, budući da se na skupu okupljaju države izvoznici.

Piše:
Politika/SrbijaDanas
11.12.2016. 07:44
Pogledajte više