Nova droga satire mlade ruske prostitutke: I OPASNIJA I JEFTINIJA OD HEROINA!

20.12.2017. 07:00
Piše:
Srbija Danas/thedailybeast
Ima je kao snega u Sibiru

Sintetička droga nazvana "so za kupanje" postaje sve popularnija u SAD, ali prava epidemija zavisnika od ove droge vlada na drugom kraju
sveta - u Rusiji. Zavisnice su uglavnom žene, većinom mlade prostitutke, od kojih je veliki broj i HIV pozitivan.

Centar za socijlani rad u sibriskom gradu Irkutsku redovno posećuje Kristina, mlada, nezaposlena žena koja je redovan korsnik droge koju u Rusiji
nazivaju "so", a u SAD "so za kupanje". Ova opasna sintetička droga izaziva halucinacije, psihoze, suicidne misli i srčane udare. U Rusiji je među zavisnicima trenutno broj jedan.

"So" može da se guta, puši ili šmrče, a kao kod većine droga najjači efekat ima kada se ubrizgava direktno u venu. Sve više Ruskinja, poput Kristine, bira iglu i u zabludi je da je "so" manje opasna od heroina, piše portal "Dejli bist".

Ranije ovog meseca, Kristina se testirala na HIV i rezultat je bio pozitivan. Nije se iznenadila. U Rusiji ima na stotine hiljada zavisnika od "soli" i gotovo milion HIV pozitivnih.

"Dejli bist" je razgovarao sa pet žena iz Irkutska koje su su zavisne od te droge. Sve su HIV pozitivne i sve su zaražene hepatitisom C. Da bi kupile "so" koja u tom sibirskom gradu košta manje od 10 dolara, zavisnice novac zarađuju prostituisanjem u lokalnim salonima za "masažu". Neretko se šale da "soli" ima koliko i snega u Sibiru.

MAFIJAŠKE MADONE Kako su "glupe i nesposobne" žene bosova postale KRALJICE PODZEMLJA

Kristina je imala starijeg brata, koji je kao i ona, bio nezaposlen, zavisan od ove droge i HIV pozitivan. Iako je nedavno umro od droge, Kristinu to nije nateralo da razmišlja o lečenju. Sve što traži od socijalnih radnika su sterilne igle da bi mogla da nastavi da se drogira.

Za razliku od Kristine, Marina Baškova (34) uspela je da ostavi drogu, a u tome joj je najviše pomogao boravak u zatvoru. Uspela je da se "očisti" nakon 15 godina drogiranja, tokom kojih je koristila heroin i "so", ni sama ne zna koliko. Marina ne može da se seti kako je zatrudnela, ali ni kako joj je dijagnostikovan HIV. Kako kaže, verovatno je otišla u AIDS centar. Njen sin, srećom, nije zaražen HIV-om, ali to nije slučaj sa drugima mama zavisnim o ovoj drogi.

ZATUCANI: Misici prete smrću zbog kobnog selfija sa "POGANOM KOLEGINICOM" (FOTO)

- Često sarađujemo sa ženama koje odbijaju da prime tretman za HIV tokom trudnoće ili odbijaju da daju HIV tretman svojim bebama - kaže Julia Plotnikova iz AIDS centra u Irkutsku. U ruskim medijima se o "soli" gotovo ne govori, iako od te droge svakoga dana umire sve veći broj ljudi. Sa
korišćenjem droge, povezuje se i 46 odsto svih novih HIV pozitivnih slučajeva.

Nikolaj Novopašin, osnivač rehabilitacionog centra u Stavropolju, kaže da je samo u centru koji on vodi trenutno na lečenju 360 zavisnika. Mesečni boravak u centru košta 478 dolara, što je za prosečnu rusku porodicu preskupo.

Novopašin je inače član vladajuće Jedinstvene Rusije.

- Ne postoje tačni podaci koliko je zavisnika u Rusiji, jer veliki broj njih umire od raka ili srčanog udara, ali tvrdim da "so" ubija ljude širom zemlje - kaže Novopašin.

 

Piše:
Srbija Danas/thedailybeast
20.12.2017. 07:00
Pogledajte više