OČI KINE I INDIJE SADA SU UPRTE KA ISLAMABADU: Ko je Šehbaz Šarif, novoizabrani premijer Pakistana?

11.04.2022. 21:37
Piše:
Srbija Danas
Šehbaz Šarif / Izvor: Profimedia
Njegov prethodnik Imran Kan zbačen je sa funkcije premijera Pakistana

Šehbaz Šarif je izabran za novog premijera Pakistana nakon što se Imran Kan, njegov prethodnik zbačen sa svoje funkcije nakon što se suočio sa izglasavanjem nepoverenja.

OPASNA PREVIRANJA U PAKISTANU! Svrgnut premijer Imran Kan, izabran novi, Amerikanci ZAKUVALI ČORBU?!

OPASNA PREVIRANJA U PAKISTANU! Svrgnut premijer Imran Kan, izabran novi, Amerikanci ZAKUVALI ČORBU?!

PANIKA VLADA U NEMAČKOJ: Rafovi prazni - cena ulja 6 evra po litru

PANIKA VLADA U NEMAČKOJ: Rafovi prazni - cena ulja 6 evra po litru

PANIKA U EVROPI! Pojavio se novi soj koronavirusa

PANIKA U EVROPI! Pojavio se novi soj koronavirusa

Pakistan je u ponedeljak dočekao svog novog premijera Šehbaza Šarifa, lidera opozicione partije Pakistanske muslimanske lige Navaz, koji je preuzeo tu funkciju nakon što je njegov prethodnik Imran Kan zbačen sa funkcije. Prema Šarifu, njegov izbor je "pobeda demokratije".

Poslanici pakistanskog Pokreta za pravdu - stranke koju vodi svrgnuti bivši premijer - bojkotovali su izbore i napustili Narodnu skupštinu. Ipak, Šarif je uspeo da obezbedi oko 174 glasa, što je više od polovine Narodne skupštine.

Evo kratkog pogleda na novog pakistanskog premijera i šta su njegovi stavovi o glavnim problemima sa kojima se njegova zemlja trenutno suočava.

Pakistan / Izvor: Profimedia
Odnosi sa Indijom

U svom inauguracionom govoru, Šarif je obećao da on i njegov tim žele da imaju dobre odnose sa Indijom, ali pitanje Kašmira treba da se reši da bi se to postiglo.

- Predlažem premijeru Modiju da sednemo i razgovaramo o rešavanju pitanja Kašmira u skladu sa rezolucijama UN - rekao je premijer.

Šarif je obećao da je njegov prioritet "nacionalna harmonija", a posmatrači su rekli da njegov stav o Indiji nije tako oštar kao stav Imrana Kana.

Narendra Modi / Izvor: Profimedia
Odnosi sa Kinom

I Šarif i njegov brat Navaz (koji je tri puta bio premijer) izgleda da imaju dobre odnose kada je Kina u pitanju. Aktivno su učestvovali u uspostavljanju kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora kao deo pekinške inicijative Pojas i put, iako su neki od projekata, poput nove železnice, stavljeni na pauzu tokom mandata Imrana Kana.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u ponedeljak saopštilo da politička situacija u Pakistanu neće uticati na stav Pekinga o toj zemlji kao o "bliskom susedu i tvrdokornom prijatelju".

- Bez obzira na to kako se politička situacija u Pakistanu bude menjala, Kina će se nepokolebljivo pridržavati svoje prijateljske politike prema Pakistanu - rekao je portparol ministarstva Džao Liđijan.

Si Đinping / Izvor: Profimedia
Pakistanska privreda

Šarif je nasledio Kana kada pakistanska privreda prolazi kroz teška vremena, jer zemlja trpi inflaciju od 13 odsto, uz pretnju budžetskog i trgovinskog deficita. Međutim, prema novoizabranom premijeru, krivica za ovo je na Kanu.

Među izazovima sa kojima će se suočiti Šarifova vlada koja će uskoro biti formirana je potreba da zemlja izgradi svoje devizne rezerve i da se nosi sa deficitom na račun privrede.

Pakistan, Indija / Izvor: Profimedia/ilustracija
Optužbe o korupciji

Novoizabrani premijer suočio se sa optužbama za korupciju baš kao i njegov brat Navaz. Njih dvojica su optuženi za pranje novca, a porodica Šarif te optužbe je proglasila politički motivisanom.

U svetlu tvrdnji o korupciji, Velika Britanija je zamrznula porodične bankovne račune, ali je slučaj odbačen nakon što Nacionalna agencija za kriminal nije pronašla dokaze koji bi potkrepili optužbe protiv Šehbaza Šarifa.

Piše:
Srbija Danas
11.04.2022. 21:37
Pogledajte više