Otac iz pakla: Sinu ispostavio račun za sve što je uložio u njega, a njegova reakcija je vredna divljenja

06.10.2017. 16:33
Piše:
Srbija Danas/Ekspres
muškarac se kaje / Izvor: Profimedia
Roditeljska briga na odloženo plaćanje

Roditelji često prigovaraju: "Znaš li koliko sam se ja žrtvovao za tebe? Šta sam sve uložio da bih te iškolovao, a ti mi tako vraćaš! Platićeš mi za sve!". Međutim, retko koji otac ili majka pređu sa reči na dela. Jedan od zadrtijih u naplati dugovanja za detinjstvo bio je otac Ernesta Tomsona Sitona, čoveka koji će kasnije postati ugledni kanadski prirodnjak i osnivač skauta u Severnoj Americi.

Roditelji, PROMENITE NEŠTO: Ružno ponašanje deteta je posledica VAŠIH GREŠAKA!

Stigle prve kazne: Ako niste vakcinisali decu moraćete da platite 150.000 dinara

Naime, Ernest je rođen u Engleskoj 1860. godine u škotskoj porodici. Kada je imao šest godina, familija se preselila u Kanadu, a mali Ernest je provodio mnogo vremena u šumo ispitujući biljke i životinje, što mi je bio i način da se skloni od kuće i agresivnog oca koji ga je često tukao i omalovažavao. 

Ernest je bio dobar đak i zahvaljujući tome uspeo je da dobije stipendiju londonske Kraljevske akademije baš u vreme kada se zaoštravaju odnosi u familiji. Vrhunac patološkog odnosa na relaciji otac-sin dogodio se na Ernestov 21. rođendan. Tada mu je otac ispostavio račun za sve što je uložio u njega tokom čitavog odrastanja i mrtav ozbiljan tražio pozamašnu svotu novca. Obračunao mu je čak i naknadu koju je platio doktoru tokom porođaja supruge, Ernestove majke. Nema tačnih podataka koliki je bio Ernestov ceh, ali se zna da je revoltirani mladić platio do poslednjeg centa. Nikada više nije progocorio sa ocem. 

Ernest je nakon ovog događaja promenio ime, dodao drugo prezime Siton verujući da će mu to pomoći u karijeri. I zaista, preselivši se u Njujork, postao je uspešan pisac, umetnik i prirodnjak, a svetsku slavu steći će kao osnovač programa za dečake i devojčice "Vudkraft Indijans". Prvo "Vudkraft pleme" osnovano je 1902. godine u gradu Kos Kobu u Konektikatu, a ovaj program se širio na međunarodnom nivou, da bi postao "Vudkraft pokret" čiji mnogi pokreti postoje i danas. Sitonova šema "Vudkrafta" imala j snažan uticaj na kasnije omladinske programe i organizacije, posebno na Pokret izviđača. 

Danas se smatra da je on izvršio odlučujući uticaj na lorda Badena Pauela, formalnog osnivača skautinga. Zahvaljujući Ernestu, indijanske veštine i njihova urođena povezanost s prirodom postale su neizvostavan deo onoga što danas smatramo tradicijom mladih američkih izviđača. 

 

 

Piše:
Srbija Danas/Ekspres
06.10.2017. 16:33
Pogledajte više