Ovaj kralj je bio toliko ružan da je PLAŠIO čak i SVOJU ŽENU (FOTO)

17.06.2018. 20:07
Piše:
Srbija Danas
Karlos II / Izvor: Profimedia
Rođen u vreme političkih sukoba u Evropi

Porodica Karlosa Drugog bila je toliko rešena da očuva kraljevsku krvnu liniju da je u porodici postajao običaj incesta, samo da bi se držali podalje od stranaca. Deca rođena u takvim vezama imala su ozbiljne zdravstvene probleme i fizičke deformitete, a primer za to bio je i kralj Karlos Drugi. On će ostati upamćen kao poslednji habzburški vladar Španije, ali i jako ružan čovek. 

Karlos Drugi rođen je 6. novembra 1661. godine, a svega četiri godine kasnije postao je kralj. Njegova majka je vladala kao regent deset godina, sve dok nije postao tinejdžer.

Karlos je rođen u vreme političkih sukoba u Evropi, jer je porodica Habzburga pokušavala da ostvari kontrolu nad celim kontinentom. Habzburzi, koji su došli iz Austrije, imali su afinitete ka francuskom tronu. U potrazi za moći zavladali su Holandijom, Belgijom i delovima Nemačke.

Čarls drugi / Izvor: Profimedia

Nažalost, Karlos Drugi je bio toliko ružan, suviše deformisan i mentalno zaostao, da nije mogao da vlada ni Španijom, pa ni njenim susedima. Kako piše ATI, to je bila posledica 16 generacija incesta.

Habzburzi su toliko želeli moć da su tokom nekoliko stotina godina često praktikovali da venčavaju rođake u svojoj porodici. Majka Karlosa Drugog je takođe bila nećaka njegovog oca, dok je njegova baba bila ujedno i njegova tetka.

Njegov najupadljiviji deo lica bila je vilica, koja je ostala upamćena kao habzburška vilica, koja je ga je odavala kao pripadnika kraljevske porodice. Zbog iskrivljenosti vilice nije mogao da žvaće hranu, a jezik mu je bio tako veliki da je jedva mogao da priča. Nije mu bilo dozvoljeno da hoda dok nije potpuno odrastao, a njegova porodica se nije mučila ni da ga obrazuje. Bio je potpuno zavistan o tuđu pomoć.

Brak sa njegovom prvom suprugom, Meri Luis od Orleansa i ujedno njegovom drugom nećakom, bio je ugovoren. Međutim, francuski ambasador pisao je španskom veću 1679. godine i naveo da Meri "ne želi ništa da ima sa ružnim kraljem".

- Katolički kralj je toliko ružan da izaziva strah i izgleda bolesno - naveo je u pismu.

To je verovatno bilo tačno, jer Karlos nije mogao ni da hoda. Njegove noge su bile toliko slabe da nisu mogle da ga drže. Meri je preminula 1689. godine, a da nije ostavila naslednika Karlosu, koji je ostao depresivan zbog njene smrti. Depresija je bila uobičajena među Habzburzima, kao i giht, hidropsija i epilepsija.

Njegovi ministri predložili su novi brak. Njegova druga žena bila je Meri-En od Neuburga, sa kojom se venčao samo nekoliko nedelja kasnije. Njeni roditelji su imali 23 dece, pa su očekivali da će dobiti barem jedno dete. Međutim, Karlos je bio impotentan i nije mogao da ima decu. Ipak, ništa od svega toga nije bila njegova krivica, već su za to odgovorni njegovi preci, koji su insistirali na incestima.

Karlos Drugi preminuo je 1700. godine u 39. godini. Kako nije imao dece, došlo je do 12 godina dugog rata u Evropi, poznat kao rat za špansko nasleđe, a vlast Habzburga je bila završena.

 

Piše:
Srbija Danas
17.06.2018. 20:07
Pogledajte više