"OVO JE NAŠ NOVI GOSPODAR" Kako je pobednik jednog šahovskog meča zastrašio čovečanstvo: "Porobiće ljudsku rasu i zadržati nas kao KUĆNE LJUBIMCE"

07.12.2017. 19:01
Piše:
Srbija Danas
šah / Izvor: Profimedia
Neizrecivo moćniji protivnik od kojeg će sutra možda i celom čovečanstvu klecati kolena

Godine 1997. dogodila se senzacija: jedan računar, "Duboko plavo" (Deep Blue), po prvi put je u meču pobedio najboljeg svetskog šahistu, tada Garija Kasparova, rezultatom 3,5:2,5. Juče, samo 20 godina kasnije od istorijskog meča između čoveka i mašine, poražen je jedan od najboljih šahovskih računara današnjice.

Sa table ga je zbrisao ne čovek, već neizrecivo moćniji protivnik od kojeg će sutra možda i celom čovečanstvu klecati kolena.

Reč je o veštačkoj inteligenciji, odnosno "Guglovom" programu "AlpfaZiro" (AlphaZero). "AlfaZiro" je oduvao šahovski program "Stockfish", inače svetskog šampiona u šahu među računarima za 2014. i 2016. godinu, zapanjujućim rezultatom 28:0, uz 72 remija u ukupno 100 partija.

Svi se sećamo OVOG tastera na računarima, imao je NAJBOLJU funkciju, a onda su ga UKINULI (VIDEO)

TV i monitor / Izvor: Profimedia

Ono što je posebno zastrašujuće jeste da je veštačkoj inteligenciji "AlfaZiro" trebalo samo 4 sata da upije i razvije svoje znanje o šahu i još joj pre meča nisu date biblioteke najpoznatijih šahovskih otvaranja! Kako prenosi “Sajens alert”, "AlfaZiro" je igrajući seriju od 100 partija protiv "Stokfiša" pobedio 25 puta sa belim figurama, a triput kao crni. Ostale 72 su bile nerešene, pa "Stokfiš" nije zabeležio nijednu pobedu, a "AlfaZiro" nijedan poraz!

Ona je jedina osoba kojoj je dozvoljeno da putuje da putuje bez pasoša

šah / Izvor: Profimedia

- Sad znamo ko je naš novi gospodar! Ovo će bez sumnje uneti revoluciju. Samo zamislite kako bi se ovo moglo primeniti van šaha. Ovaj algoritam bi mogao da vodi gradove, kontinente, univerzume - kaže Dejvid Krejmeli, izvršni direktor šahovskog sajta Chessable.com.

Engleski velemajstor Sajmon Vilijams kaže da je ovo događaj za udžbenike istorije.

- Tog 6. decembra 2017. godine "AlfaZiro" je osvojio šahovski svet. A posle toga je porobio ljudsku rasu i zadržao je kao kućne ljubimce - ironično kaže Vilijams.

SEĆATE SE? Ovo je JEDINI čovek koji je pobedio KOMPJUTER u "Slagalici"! (VIDEO)

Crvena lampica / Izvor: Srbija Danas

"AlfaZiro", proizvod “Guglove” laboratorije za veštačku inteligenciju “DipMajnd”, verzija je programa "AlfaGo Ziro", specijalizovanog za igranje kineske igre Go. AlfaZiro takođe igra Go, ali i šogi (japanski šah). Naučnici i futurolozi se već duže vreme spore oko potencijalne opasnosti koja nam preti od veštačke inteligencije, a senzacionalan uspeh "AlfaZiroa" će samo produbiti ovu raspravu.

Ključna dilema je šta će se dogoditi ukoliko se veštačka inteligencija u jednom trenutku u budućnosti otme kontroli i možda shvati da joj ljudi više nisu potrebni. 

 

Piše:
Srbija Danas
07.12.2017. 19:01
Pogledajte više