Ovo može samo Tramp: Ugostio domoroce pred UBICOM INDIJANACA, pa senatorku nazvao POKAHONTAS (FOTO/VIDEO)

28.11.2017. 21:37
Piše:
Srbija Danas/Index.hr
Foto: Reuters / Izvor: Reuters
Predsednikov najnoviji gaf

Američki predsednik ponovo je pod udarom kritika javnosti, nakon što je ugostio pripadnike plemena Navaho ispred portreta nekadašnjeg predsednika SAD, Endru Džeksona, a senatorku Elizabet Voren nazvao Pokahontas.

- Istaknuto mesto portreta Endru Džeksona tokom susreta američkih domorodaca i Donalda Trampa dovelo je do preispitivanja poruke Bele kuće - piše Vašington Post.

Tramp se PREDOMISLIO: Kancelarija Palestinske oslobodilačke organizacije u Vašingtonu NEĆE BITI ZATVORENA

Džekson je poznat po potpisivanju "Zakona o uklanjanju Indijanaca" iz 1830. godine, koji je doveo do smrti hiljada i prisilnog raseljavanja desetina hiljada Indijanaca. Zakon je doveo do stvaranja "Puta suza" na kojoj je poginulo oko 4.000 pripadnika plemena Čeroki tokom prisilnog preseljenja 1838. i 1389. godine. Pleme Čeroki zvalo ga je "ubicom Indijanaca".

Foto: Reuters / Izvor: Reuters

Gjasi Ros iz rezervata Crno stopalo izjavio je kako isticanje Džeksonovog portreta tokom sastanka s trojicom šifranata za jezik plemena Navaho smatra namernom uvredom.

- Donald Tramp nije glup čovek. Razume vizuelne znakove i vidi pozadinu na televiziji. Zato verujem da je to vrlo namerno učinjeno - rekao je.

Tramp je ovom prilikom takođe demokratsku senatorku, Elizabet Voren, nazvao Pokahontas, zbog čega su ga mediji optužili za rasizam.

Nije Tramp nimalo naivan: Uvek kažem - napravite našu tako da bude MALO BOLJA

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders izjavila je na konferenciji za novinare da "predsednik nije imao nameru da bude uvredljiv", ali nije odgovorila na pitanje o spornom portretu.

 

Piše:
Srbija Danas/Index.hr
28.11.2017. 21:37
Pogledajte više