PALESTINA ODOBRILA, SAVET BEZBEDNOSTI UN GLASAO: Ubistvo novinarke Širin Abu Akleh ZAPALILO Bliski istok!

14.05.2022. 16:11
Piše:
Tanjug
Palestinci / Izvor: Profimedia
Sukobi se nastavljaju na Zapadnoj obali

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh i pozvao na "hitnu, temeljnu, transparentnu, poštenu i nepristrasnu istragu".

VELIKI PRIJATELJ VUČIĆA POSTAO ŠEF DRŽAVE: Muhamed bin Zajed treći predsednik UAE

VELIKI PRIJATELJ VUČIĆA POSTAO ŠEF DRŽAVE: Muhamed bin Zajed treći predsednik UAE

OD OBAVEZNE VAKCINACIJE DO POTPUNOG UKIDANJA MERA: Austrija suspenduje SVA KORONA PRAVILA za ulazak u zemlju

OD OBAVEZNE VAKCINACIJE DO POTPUNOG UKIDANJA MERA: Austrija suspenduje SVA KORONA PRAVILA za ulazak u zemlju

DA LI SE SPREMA NOVI FRONT ZA RUSIJU? Gruzija neće prihvatiti volju i glas naroda na referendumu

DA LI SE SPREMA NOVI FRONT ZA RUSIJU? Gruzija neće prihvatiti volju i glas naroda na referendumu

Saopštenje tim povodom na sinoćnjoj sednici podržalo je svih 15 članica SB UN nakon što je na insistiranje Kine i Rusije uklonjen deo teksta u kojem se naglašava važnost slobode medija i potreba da novinari koji rade u opasnim oblastima budu zaštićeni, potvrdile su diplomate na Ist Riveru, koje su želele da ostanu anonimne, prenosi AP.

Širin Abu Akleh / Izvor: Profimedia

U saopštenju SB UN je istaknuto "da novinari moraju biti zaštićeni kao civili''. Novinarka Abu Akleh (51) bila je poznata širom arapskog sveta i cenjena zbog toga što je u poslednjih 25 godina izveštavala za TV kanal Al Džazira o Palestincima i palestinskom društvu pod izraelskom vlašću. Ona je ubijena prošle srede tokom izraelske vojne racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Novinari koji su bili sa njom, ukljucujući i kolegu iz Al Džazire koji je tada ranjen, potvrdili su da su izraelske snage pucale na njih iako su jasno identifikovani kao novinari.

Smrt poznate reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge, a izraelska policija se u petak sukobila sa velikim brojem Plestinaca koji su nosili njen kovčeg kroz Stari grad Jerusalima, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Palestina odobrila međunarodnu istragu ubistva novinarke

Palestinske vlasti saopštile su danas da odobravaju međunarodnu podršku istrazi o smrti novinarke Al-Džazire Širin Abu Akleh.

Husein al Šeik, visoki zvaničnik palestinskih vlasti, koje su ranije odbile pomoć Izraela, napisao je na Tviteru da vlast pozdravilja učešće svih međunarodnih tela u istrazi u vezi sa ubistvom novinarke, prenosi Rojters.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

U današnjem saopštenju izraelska policija navodi da je imala nameru "da omogući mirnu i dostojanstvenu sahranu koju je koordinisala sa porodicom nastradale novinarke, ali da su stotine izgrednika pokušale da sabotiraju ceremoniju i naškode policiji", prenosi britanska agencija. Kako se navodi, policija će istražiti sukobe koji su se dogodili tokom sahrane.

Palestinske vlasti su ranije navele da je Abu Akleh, koja je pratila izraelsku raciju na Zapadnoj obali, bila žrtva atentata koji su izvršile izraelske snage, a izraelske vlasti su prvobitno sugerisale da je novinarka poginula usled palestinske vatre, ali su potom navele da su za to možda odgovorne i njihove snage.

Piše:
Tanjug
14.05.2022. 16:11
Pogledajte više