PANIKA u Britaniji: Putin će napasti na dosad neviđen način

17.04.2018. 20:19
Piše:
Srbija Danas/Vostok
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Rusi udaraju preko TELEFONA, RAČUNARA I INTERNETA

Prema većem delu britanske štampe, koji, da budemo iskreni često ne naduvavaju ovoliko, istrajni su da će Rusija započeti sajber napad na Veliku Britaniju ... ili već jeste, u zavisnosti koga ko pitate. Sve zbog toga što su London, SAD i Francuska pokrenule raketni napad na Siriju.

Ako pitate "Ekspres", "Rusija špijunira hiljade domaćinstava u Velikoj Britaniji u znak odmazde za napade na Siriju. Vaš dom bi mogao postati deo ruskog "botneta", koji se koristi za pokretanje sajber napada velikih razmera". Nisu dali nikakvo objašnjenje o tome šta je botnet ... ali kada filujete britansku populaciju strašnom pomamom, ko ima vremena da objasni?

Tereza Mej / Izvor: Reuters

Ponekad odgovorni "Telegraf", takođe je uskočio u matricu. Prema izveštaju, Rusija će uskoro napasti britansku "glavnu infrastrukturu", uključujući energetske mreže, hitne službe i oružane snage, navodeći izvore kao što su britanska služba bezbednosti i Ef-bi-aj ... ali naravno, to su neimenovani izvori. Nije baš da niko ne bi želeo da proveri takve tvrdnje, ipak...

Čovek po imenu Kjaran Martin je citiran u "Telegrafu", "Sanu", "Miroru", "Dejli ekpresu" i "Rojtersu". Martin je glavni izvršni direktor Nacionalnog centra za sajber bezbednost, koji je deo britanske službe bezbednosti, a koji se bar malo bavi internet špijunažom. On kaže: "Rusija je naš najsposobniji neprijatelj u sajber prostoru".

Martin je saopštio za "Miror" da Rusija već dugo napada američke sajber mreže ... I, očigledno, "Velika Britanija prati grupe koje stoje iza napada više od godinu dana", navodi se u članku.

London / Izvor: Profimedia

Dakle, zašto, zašto - ako Rusija već hakuje domove nevinih Britanaca, zašto Vlada Velike Britanije nije uradila do sada ništa po tom pitanju?

- Ovo je još jedan primer neusklađenosti Rusije prema međunarodnim normama i globalnom poretku - ovog puta kroz kampanju sajber-špijunaže i agresije, koja pokušava da poremeti vlade i destabilizuje poslovanje - saopštio je portparol Vlade za "Miror".

"San" ne može ni da se odluči da li je Rusija napala britanske računarske mreže ili ne. U sredu, u 17.44 časova, "San" je istrčao sa naslovom "Neprijatelj je ušao: Ruski hakeri su već pokrenuli maliciozni sajber napad na mreže Velike Britanije, uključujući kućne rutere".

Očigledno, poznato tačni "San" nije mogao da se odluči da li je Rusija napala ili ne - uprkos potpuno kontradiktornom naslovu samo pet sati kasnije: "Tihe ubice: Da li će biti pokrenut ruski sajber napad na Veliku Britaniju, koje metode bi se mogle koristiti i kako Velika Britanija može da odgovori? "

Islamska država POSLALA PORUKU PUTINU i zapretila klanjem na Svetskom prvenstvu u Rusiji (FOTO)

Sada, ako vam to ne uliva poverenje u istinitost saopštenja, onda jednostavno ne znamo šta će biti. 

Tu je i "Indipendent" da spasi dan sa nekim praktičnim nagoveštajima o tome šta možemo da uradimo. Uprkos tome što glavni mediji podgrevaju britansku javnost, članak je otišao više od onoga šta Britanija može da uradi ... što očigledno "uključuje nadgledanje osetljivih i izloženih delova digitalne imovine, kako bi se otkrilo bilo kakvo preteće ponašanje, pretežno na ne-kritičnim interfejsima ili uređajima koji bi mogli biti eksploatisani, te pojačavanja sakupljanja obaveštajnih podataka iz šireg kruga izvora kako bi se proračunala procena očekivanih pretnji". Uzbudljivo. 

Na sreću, to nam govori da Tereza Mej može uzvratiti sa svojim sajber napadom. Dakle, kao će britanski mediji nazvati ovaj napad? MejNet? MejBot 2? Terez-napad? Mogućnosti su beskonačne.

 

Piše:
Srbija Danas/Vostok
17.04.2018. 20:19
Pogledajte više