PARADOKS IZBORA ZA KONGRES Tramp dokazao da ima veliku podršku, ali istovremeno dospeo u OPASNU ZONU

07.11.2018. 10:28
Piše:
SrbijaDanas/Blic
Donald Tramp / Izvor: Reuters
Američke demokrate preuzele su na izborima održanim u utorak kontrolu nad Predstavničkim domom, dok su republikanci zadržali kontrolu nad Senatom, sa ključnim pobedama u Indijani, Teksasu i Severnoj Dakot

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktuelnog predsednika, biralo se 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojne ostale državne i lokalne zvaničnike. Svetski mediji izbore tumače kao svojevrsni test za politiku Donalda Trampa i naredne dve godine njegovog mandata.

Iako su republikanci učvrstili većinu u Senatu, demokrate će kontrolisanjem Predstavničkog doma predstavljati veliki problem predsedniku Donaldu Trampu jer će slomiti republikanski monopol na moć

ČENGDU PARA NEBO: Kineski stelt lovac pokazao šta može (VIDEO)

Takođe, pobeda demokrata u Predstavničkom domu znači i da će se u politici naći više žena, više mlađih ljudi i da će politička scena sve u svemu biti dosta različitija nego u prve dve godine mandata predsednika SAD.

Ovo je prvi put za osam godina da će demokrate biti većina u Predstavničkom domu, piše BBC

znači da demokrate mogu pokrenuti nove istrage putem odbora u Predstavničkom domu, blokirati republikanske račune i eventualno pokrenuti pitanje opoziva predsednika SAD - što zahteva više od 50 odsto glasova u Domu.

Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Na kongresnim izborima dve godine nakon što je osvojio Belu kuću, američki predsednik i njegove kolege republikanci rekli su da su odlučni da zadrže većinu u američkom Senatu, nakon podeljene kampanje koja je obeležena žestokim sukobima o rasi, imigraciji i drugim kulturološkim pitanjima, piše Rojtersi dodaje:

- S većinom u Kongresu, demokrate će moći da istraže Trampove poreske prijave i eventualne sukobe interesa, kao i njegove preokrete u odnosima prema Saudijskoj Arabiji, Rusiji i Severnoj Koreji. Takođe, mogli bi da prisile Trampa da smanji svoje zakonodavne ambicije. Rojters navodi kako bi prosta većina u Kongresu bila dovoljna za Trampov opoziv ako isplivaju dokazi da je ometao pravdu ili da je njegova kampanja iz 2016. godine bila u dosluhu s Rusijom.

Rojetrs zaključuje da, bez presude, Kongres dosad nije mogao da ga skloni sa vlasti dvotrećinskom većinom u Senatu koju kontrolišu republikanci.

Na metar od ZVERI: SU-57 kakav dosad nije viđen (VIDEO)

Nensi Pelosi, bivša predsedavajuća Doma, koja je u poziciji da ga ponovo vodi, obećala je da će nova većina delovati kako bi poboljšala zdravstvenu zaštitu, smanjila troškove lekova i zaštitila milione Amerikanaca.

- Danas se ne radi više o demokratama i republikancima, već o restauraciji Ustava i kontroli Trampove adminsitracije -rekla je Pelosi.

Donald Tramp / Izvor: Profimedia

Tramp i dalje ima jaku podršku svojih glasača

Držeći kontrolu u Senatu, republikanci će moći nastaviti da podržavaju neke od Trampovih programa, a značajno je da će oni i dalje potvrđivati i imenovati sudije.

Suprotni trendovi u Predstavničkom domu i Senatu još jednom su istakli politički i kulturni procep između rasno diverzifikovanih liberala koji najčešće žive u većim gradovima i radničke klase, uglavnom bele rase u ruralnom konzervativnom bloku, koji su glasali za Trampa i za koje je on i dalje lider kakvog žele.

Ogroman uspeh danas! Hvala svima - tvitnuo je Tramp nakon prvih rezultata glasanja za Kongres.

Pratite nas i na našem Instagram nalogu.

Piše:
SrbijaDanas/Blic
07.11.2018. 10:28
Pogledajte više