PARAGVAJ KLIZI KA DIKTATURI: Zemlja u milosti i nemilosti DUVANSKOG TAJKUNA! (FOTO/VIDEO)

01.04.2017. 15:41
Piše:
Srbija Danas
Paragvaj / Izvor: SD/ilustracija
Haos na ulicama glavnog grada Paragvaja

Neredi i haos na ulicama glavnog grada Paragvaja izbili su rano jutros zato što je Nacionalni kongres dozvolio predsedniku države – Orasiju Kartesu da se ponovo kandiduje. Osnovni razlog izbijanja nereda jeste kršenje paragvajskog Ustava iz 1992. godine koji zabranjuje reizbor predsednika odnosno dozvoljava mu samo jedan petogišnji mandat.

DRŽAVNI UDAR U PARAGVAJU! Demonstranti zapalili Kongres, IMA POVREĐENIH (VIDEO/ FOTO)

Paragvaj je od 1954. do 1989. godine bio pod diktaturom vojnog generala Alfreda Stroessnera koji je preuzeo vlast u puču. Ustav iz 1992. godine, koji je i danas na snazi, donet je nakon 35 godina diktature pa je razumljivo zbog čega su ovlašćenja predsednika države u velikoj meri ograničena samo na jedan mandat. Ustavom iz 1992. godine stvorena je moderna vlada ali je nastupio period duge političke nestabilnosti i stranačkih razmirica.

/ Izvor:

Aktuelni predsednik Orasio Kartes nastoji da idejstvuje još jedan mandat što je protivno Ustavu iz 1992. godine. Kartes nastoji da ukine ograničenja koje mu Ustav nameće i da se kandiduje za još jedan mandat.

Duvanski magnat

Orasio Kartes je izabran za novog predsednika Paragvaja nakon izbora 2013. godine kao kandidat desničarske Partije Colorado. Inače, Kartes je duvanski magnat i bogati biznismen u čijem vlasništvu se nalazi preko 25 kompanija. Vlasnik je na desetine kompanija koje čine konglomerat Grupo Cartes koji sadrži prodavnice duvana, bezalkoholnih pića i banke. I pre nego što je postao predsednik, bio je jedna od najuticajnijih ličnosti u Paragvaju.

Ko zaista KROJI budućnost narodima ratom opustošenih zemalja Bliskog istoka?!

Kartes se nekoliko meseci pripremao za promenu Ustava kako bi bio ponovo reizabran 2018. godine što je, kod dobrog dela javnosti, izazvalo upozorenje da zemlja ponovo klizi ka diktaturi.

Paragvaj / Izvor: Reuters

Članovi vladajuće desničarske Kolorado partije udruženi sa nekoliko opozicionih zakonodavaca predložili su izmene proceduralnih pravila Senata kako bi usvojili zakon o reizboru predsednika. Nakon što je Nacionalni Kongres, tačnije 25 senatora u gornjem domu Kongresa, odobrio izmenu Ustava i tako dozvolilo Orasiu da se ponovo kandiduje za predsednika izbili su neredi na ulicama glavnog grada – Asunsiona. Pošto je odluka o kandidaturi Kartesa doneta iza zatvorenih vrata demonstranti su upali u zgradu kongresa i zapalili je. Predložena izmena mora da bude odobrena i u donjem domu parlamenta gde partija predsednika Kartesa ima većinu.

OPOZICIJA: Ovo je državni puč!

Predstavnici opozicionih partija ali i disidenti iz Kolorado partije obećali su da će se odupreti pokušajima reizbora opisujući je kao državni udar i nametanje diktature. Takođe, opozicioni političari tvrde da su senatori podmićeni da glasaju za promenu ustava.

Paragvaj / Izvor: Reuters

Ankete u ovoj latinoameričkoj državi pokazuju da se više od 80% građana Paragvaja odupire promeni ustava i reizboru Orasia Kartesa za predsednika.

Opozicioni senator Dezire Masi rekao je da je u Paragvaju izveden puč.

 

Piše:
Srbija Danas
01.04.2017. 15:41
Pogledajte više