Ambasada SAD biće premeštena u Jerusalim 2019.

22.01.2018. 16:17
Piše:
Tanjug
Izrael Amerika / Izvor: Profimedia
Nije preciziran datum premeštanja

Američki potpredsednik Majk Pens, koji boravi u poseti Izraelu, najavio je danas da će Sjedinjene Američke Države premestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim do kraja 2019. godine. Pens je u izraelskom parlemantu obrazložio kontroverznu odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, što su osudili Palestinci i njihovi arapski saveznici, prenosi AP. 

On je najavio da će američka administracija narednih nedelja napredovati u svojim planovima da otvori ambasadu u Jerusalimu i da će Ambasada SAD biti otvorena do kraja 2019. godine. 

- Jerusalim je prestonica Izraela - rekao je Pens dodajući da je predsednik Donald Tramp dao smernice Stejt departmentu da započne početne pripreme za premeštanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. 

Pens, međutim, nije precizirao datum kada bi do premeštanja ambasade moglo da dođe, primećuje Rojters. 

Majk Pens / Izvor: Profimedia

Istovremeno, potpredsednik SAD je "snažno" pozvao Palestince da se vrate za pregovarački sto. 

- Mir se može postići jedino dijalogom - rekao je Pens. 

Stejt department izdao UPOZORENJE PRVOG STEPENA vezano za Beograd i Srbiju

Pens se ranije danas sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, koji mu je zahvalio za "istorijsko" priznanje Jerusalima za prestonicu Izraela, rekavši da savez Izraela i SAD nikada nije bio jači, prenosi AP.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da se neće sastajati sa zvaničnicima administracije predsednika SAD Donalda Trampa zbog odluke o Jerusalimu, a ranije u decembru je otkazao zakazani sastanak sa Pensom. 

RUSI PORUČILI: Rusija je promenila odnos prema Americi zbog bombardovanja Jugoslavije

Pens je pre posete Izraelu bio u Egiptu i Jordanu.

Piše:
Tanjug
22.01.2018. 16:17
Pogledajte više