Peskov o RUSKIM KONTRAMERAMA BRITANIJI: Očekujte naš odgovor svakog časa

16.03.2018. 13:26
Piše:
Tanjug
Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia
Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Vašingtonu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da bi Rusija mogla da objavi kontramere Velikoj Britaniji u njihovom sporu o trovanju bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja "svakog časa".

- Možete da ih očekujete svakog časa - rekao je Peskov u telefonskom razgovoru sa novinarima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ranije danas je izjavio da će Rusija proterati britanske diplomate kao odgovor na odluku Londona da protera osoblje ruske ambasade u britanskoj prestonici, istovremeno nazvavši tamošnjeg ministra odbrane osobom kojoj "možda nedostaje obrazovanja".

Lavrov je odgovarao na pitanje izveštača britanske agencije sa samita o Siriji u kazahstanskoj prestonici Astani, o tome da li Rusija planira da protera britanske diplomate.

SERGEJ-LAVROV / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Hoćemo, naravno - rekao je Lavrov ne iznoseći detalje. 

On je takođe prokomentarisao izjavu britanskog ministra odbrane Gevina Vilijamsona koji je ranije tokom nedelje poručio Rusiji da "ode i ućuti".

- Možda mu nedostaje obrazovanja - kazao je Lavrov na konferenciji za medije u Kazahstanu.

Sergej Skripalj / Izvor: Profimedia

On je dodao da je Rusija prestala da obraća pažnju na optužbe iz Britanije vezane za trovanje Skripalja, za koje ruske vlasti negiraju odgovornost. Prethodno je njegov zamenik izjavio danas da Moskva očekuje da Velika Britanija, SAD i njihovi partneri uskoro preduzmu nove korake protiv Rusije u vezi sa trovanjem Skripalja.

- Rusija i dalje nudi dijalog Londonu i Vašingtonu - poručio je Rjabkov.

Britanska agencija je sinoć prenela da su protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina grafitima, ispisanim na ulici u blizini ruske ambasade u Londonu, ironično kritikovali Rusiju povodom napada nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta, a jedan od grafita je glasio: "Večerajte u ruskoj ambasadi - na meniju pasta s polonijumom".

Tramp optužio Putina: Iza trovanja bivšeg špijuna nervnim agensom stoji RUSIJA

Rusija UZVRAĆA UDARAC: Moskva PROTERUJE britanske diplomate

Među "predlozima za večeru" našle su se i "špagete sa sarinom" i "novičokolada", prenosi britanska agencija, uz opasku da Britanija i Rusija razmenjuju javne uvrede povodom upotrebe nervnog agensa "novičok" protiv bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u engleskom gradu Solsberiju.

U odgovoru na napad na Skripalja, Britanija je odredila rok od nedelju dana da zemlju napuste 23 Rusa, za koje tvrdi da su špijuni koji rade pod diplomatskim plaštom u ambasadi u Londonu.

S druge strane, Rusija poriče da ima bilo kakvu ulogu u trovanju u slučaju Skripalj i najavila je da će se Britaniji osvetiti zbog proterivanja ruskih diplomata.

 

Piše:
Tanjug
16.03.2018. 13:26
Pogledajte više