POČELE NAJVEĆE VOJNE VEŽBE u Norveškoj: Rusi budno prate, a najviše pehova imali su AMERIKANCI (VIDEO)

26.10.2018. 06:50
Piše:
Tanjug
Norveška / Izvor: Profimedia
Najveći NATO vojni manevri od kraja Hladnog rata počeli su danas u Norveškoj, a još pre samog početka su se desili brojni pehovi.

Najveći NATO vojni manevri od kraja Hladnog rata počeli su danas u Norveškoj, a još pre samog početka su se desili brojni pehovi.

HOROR u Jordanu! U poplavama stradalo desetoro dece (VIDEO)

Desetine hiljada vojnika se okupilo u Norveškoj na "Spoju trozupca 2018" (Trident Juncture 2018), najvećim vežbama u poslednje dve decenije. Ove ratne vežbe okupljaju 50.000 članova vojnog osoblja iz 29 NATO saveznica, uz partnerske zemlje Finsku i Švedsku, a angažovano je i oko 65 plovila, 150 letelica i 10.000 vozila.

Međutim, dolazak hiljada vojnika i njihove opreme nije prošao bez problema.

Pehovi Amerikanaca

U utorak četvorica američkih vojnika doživala su mali udes i pretrpela povrede. U incidentu u kome su, kako je navedeno, učestvovala četiri vozila, jedan vojnik je nakon kratkotrajne hospitalizacije pušten, dok su druga trojica zadržana na posmatranju i u stabilnom su stanju, prenosi Rojters.

- Do incidenta je došlo kada su se sudarila tri vozila, a četvrto koje je pokušalo da ih izbegne skliznulo sa puta i prevrnulo se - saopšteno je iz informacionog centra.

I američki brodovi su naišli na poteškoće pri dolasku u Norvešku, pa su neki morali i da se vrate natrag.

Amfibijski desantni brod USS Ganston Hol, deo flote američkih marinaca vratio se u luku u Rejkjavik u ponedeljak, nakon što su loši uslovi na moru izazvali oštećenja na brodu. Brod se vratio na proveru oštećenja i nije bilo vremena da se ponovo uputi na vežbe. Takođe, na brodu je i nekoliko mornara povređeno, ali su se oni vratili dužnosti, piše "Biznis insajder"

Agencija AP navodi da je NATO obavestio Rusiju, koja se graniči sa Norveškom, o vežbi i pozvao je u nadgledanje, ali da je Moskva, bez obzira na to, i dalje ljuta zbog ove vežbe.

Plan je da da vežba traje do 7. novembra, a održava se na području centralne i istočne Norveške, severnog dela Atlantskog okeana i u Baltičkom moru.

Veliki logistički izazov

Vežbe će takođe testirati sposobnost premeštanja opreme širom Evrope, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu pretnju. Navodi se da je Velika Britanija tako, na primer, odlučila da dopremi većinu opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

Mediji su ranije objavili da će vežbe predstavljati i veliki logistički izazov po državu domaćina koja mora da obezbedi i 1,8 miliona obroka i 4,6 miliona boca vode, kao i da se pobrine za 660 tona prljavog veša.

 

Piše:
Tanjug
26.10.2018. 06:50
Pogledajte više