DODATNA NAPLATA: Pekare počele skuplje naplaćivanje proizvoda NEDELJOM!

07.03.2024. 15:56
Piše:
Srbija Danas/ FENIX MAGAZIN
pekara / Izvor: Shutterstock
Cene su nedeljom skuplje za deset do petnaest centi.

U nemačkom gradu Drezdenu kupci nedeljom moraju dublje posegnuti u džep za hleb i peciva u nekoliko pekara. Razlozi za poskupljenje nisu samo sve veći troškovi za energiju.

HOTEL IZ PAKLA! Muškarca na spavanju ubola škorpija, i to u TESTISE, u pitanju je poznato odmaralište - Odmah podneta TUŽBA

HOTEL IZ PAKLA! Muškarca na spavanju ubola škorpija, i to u TESTISE, u pitanju je poznato odmaralište - Odmah podneta TUŽBA

JEZIVA SCENA NA NEBU! Grom pogodio avio pun putnika, pilot uspeo da zabeleži DRAMATIČAN trenutak (VIDEO)

JEZIVA SCENA NA NEBU! Grom pogodio avio pun putnika, pilot uspeo da zabeleži DRAMATIČAN trenutak (VIDEO)

CRKVA IZOPŠTAVA NARODNE POSLANIKE! "Počinili su najdublju grešku i ČISTO ZLO, ne mogu se smatrati članovima crkve"

CRKVA IZOPŠTAVA NARODNE POSLANIKE! "Počinili su najdublju grešku i ČISTO ZLO, ne mogu se smatrati članovima crkve"

Drezdenski pekar od ovog vikenda uvodi doplatu za svoje proizvode. Kupci u pet poslovnica ubuduće će peciva, hleb i kolače nedeljom plaćati 10 do 15 procenata više, pišu nemački mediji.

Poskupljenje ne opravdava samo višim troškovima energenata, nego i dodatkom na platu zaposlenima nedeljom od 50 procenata.

- Pažljivo smo izračunali, generalno bismo podigli cene, ali mislimo da će se kupci u nedelju počastiti svežim pecivom po nešto višoj ceni jer uopšte radimo - rekao je pekar za nemačke medije.

Od ponedeljka do petka pecivo košta 80 centi, a u nedelju 90 centi. Domaći hleb od jednog kilograma tokom sedmice je dostupan za četiri evra, a nedeljom za 35 centi više.

U poslovnicama pekara kupci su o nedeljnoj doplati obavešteni, navode nemački mediji. Drugi pekar iz Drezdena praktikuje nedeljno poskupljenje gotovo godinu dana.

pekara / Izvor: Shutterstock

Kod njega hleb od jednog kilograma tokom sedmice košta 3,70 evra, a vikendom 4,05 evra. Integralni hleb od 750 grama radnim danom košta 3,80 evra, a vikendom 4,15 evra.

- Svestan sam da u svom poslu moram raditi i vikendom. Ali za mlađe osoblje, slobodno vreme i zajednički momenti s porodicom i prijateljima tokom vikenda igraju sve važniju ulogu - kaže pekar.

Zato je želeo svojim zaposlenima isplatiti dobrovoljni bonus nedeljom i državnim praznicima. Od tada više nema kadrovskih briga, navode nemački mediji.

Nemci godišnje pojedu oko 80 kilograma hleba i peciva, izračunala je Zadruga za istraživanje žitarica, tržišta i prehrane. Nijedna druga zemlja ga ne jede više. Međutim, poslednjih godina cene pekarskih proizvoda su porasle.

Poskupljenje su pekari opravdali višim troškovima za osoblje, skokom cena sirovina, kao i većim troškovima za energiju.

(Srbija Danas/Fenix magazin)

Piše:
Srbija Danas/ FENIX MAGAZIN
07.03.2024. 15:56
Pogledajte više