PREDSEDNIK ČEŠKE UPOZORAVA: Evropi nema spasa od migranata

25.01.2017. 09:34
Piše:
Beta
Miloš Zeman / Izvor: Profimedia
Predsednik Češke Miloš Zeman tvrdi da Evropa nema rešenje za migrantsku krizu

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je tokom posete Plzenu da, ukoliko Evropska unija (EU) nije u stanju i neće da štiti spoljne granice pred izbeglicama, onda će njegova zemlja morati da se zaštiti sama, kao što je to učinila Madjarska, ili Austrija.

- Ukoliko EU nije u stanju da zaštiti svoje granice moraćemo sebi da pomognemo sami kao što su to učinile i druge zemlje. Kao na primer Madjarska ili Austrija. Osim toga neophodno je da u slučaju potrebe razmestimo za zaštitu granica policiju, vojsku i vatrogasce - kazao je sinoć Zeman tokom obilaska zapadne Češke, javljaju češki mediji.

ŠULC IZLAZI MERKELOVOJ NA CRTU: Socijaldemokrata OZBILJAN kandidat za KANCELARA? (FOTO)

Zeman je naglasio da to što kroz Češke za sada ne ide migracijska ruta, samo zbog toga što su tri miliona izbeglica zadržani i zatvoreni u Turskoj, ne znači da će talas Češku zaista zaobići.

- Nismo odabrana zemlja kojoj to ne može da se desi. I moramo za to da se pripremimo. Zamislite da izleti taj turski zapušač i da počnu da se valjaju Balkanom - rekao je Zeman.

DAN "D" ZA SAD? Tramp danas naređuje IZGRADNJU ZIDA PREMA MEKSIKU

migranti / Izvor: Reuters

O idejama da se makar na tri do pet meseci uvede ponovo obaveza služenja vojnog roka za češke mladiće, o čemu se sve glasnije govori, češka politička scena, rekao je da armija treba da bude profesionalna.

- Ja sam uveo profesionalnu vojsku. Osnovni argument jeste to da moderna tehnika iziskuje da učite kako da njome rukujete oko dve godine. A ako to učite dve godine pa odete u civil onda su to bačene pare jer mora da uči neko drugi. Ali srdačno podržavam aktivne rezerviste - kazao je Zeman.

Najnovije evropske statistike potvrdile su da izbeglice i dalje zaobilaze Češku i Slovačku u širokom luku jer spadaju u zemlje članice EU gde ima najmanje stranaca koji traže azil.

Na milion stanovnika u Slovačkoj ima svega sedam zahteva za azil, dok ih je u Češkoj 28. 

Izbeglice i migranti uz Češku i Slovačku najviše izbegavaju Portugal, Rumuniju i Estoniju, dok bi najradije zatražili utočište u Nemačkoj, pokazala je najnovija anketa Evrostata za treći kvartal prošle godine.

Piše:
Beta
25.01.2017. 09:34
Pogledajte više