Preminula žena koja je bila U CENTRU BRITANSKOG seks skandala! (FOTO)

06.12.2017. 18:36
Piše:
Srbija Danas
Sahrana / Izvor: Profimedia
Vest o njenoj smrti objavio njen sin na društvenim mrežama

Kristin Keler, koja je u ranim šezdesetim godinama prošlog stoleća bila u centru senzacionalnog političkog skandala u Britaniji, preminula je u 75. godini života.

Preminula je u engleskom gradiću Farnboro, a vest o smrti objavio je njen sin Sejmor Plat na Fejsbuk stranici.  

Plat je napisao da je Keler bolovala od hronične bolesti pluća.

- Moja majka, Kristin Keler, borila se u mnogim peridima tokom života. Neke borbe je izgubila, a neke pobedila. Zaradila je svoje mesto u britanskoj istoriji, ali je platila ogromnu cenu – napisao je Plat.

Podsećamo, Keler je bila glavna zvezda skandala poznatog kao “Profumo afera”.

Ta afera je 1963. godine bila kobna za vladu premijera Harolda Makmilana, a tada mladu devojku i model Kristinu Keler pretvorila u svetski poznatu osobu. Tekstovi o ovoj aferi svojevremeno su punili novinske članke, a čitaoce ostavljali bez daha.

Džon Profumo bio je bogataš, koji se školovao na "Oksfordu". Tokom Drugog svetskog rata bio je u Severnoj Africi, a za vojevanje je nagrađen prestižnom titulom. U britanski parlament izabran je 1940. godine. Imao je obećavajuću političku karijeru, koja je okončana skandalom, kada mu je bilo 48 godina.  

Britanski princ Džordž ODUŠEVIO Deda Mraza, kada mu je rekao kakav POKLON želi za Božić

Ostatak života proveo je pokušavajući se da se iskupi dobrotvornim radom za londonske siromahe. Poštovali su ga mnogi, a dobio je i počast od engleske kraljice Elizabete II 1975. godine.

Bio je državni ratni sekretar Velike Britanije kad je upoznao Keler i s njom ušao u vezu. Keler je u to vreme imala 19, a Profumo 48 godina.  

Pred parlamentom je poricao da je bio u “neprimerenoj vezi”, ali je ipak podneo ostavku 5. juna 1963. godine, nakon što je na videlo izašlo pismo koje joj je pisao. Iako je tada bio oženjen, možda bi mu veza s modelom i “devojkom za zabavu” bila oproštena, a politička karijera sačuvana, da se u celoj priči nije pojavio ruski obavještajac.  

Bobiji, britanski policajci / Izvor: Profimedia

Naime, paralelno s Profumom, Kristin Keler seksualne usluge pružala je i Jevgeniju Ivanovu, atašeu ruske mornarice i obaveštajnom agentu.

JEZIVO: Na Snepčetu je napisala "SPREMNA ZA DEJT", a onda je nekoliko dana kasnije pronađena MRTVA (FOTO/VIDEO)

Bilo je to vreme Hladnog rata, u kojem su obaveštajci ratovali širom sveta, a “devojke za zabavu” bile česti posrednici u dolasku do informacija.

Ostala je tajna da li je Keler od Profuma dobila neke informacije i prosledila ih Ivanovu, iako je tokom suđenja zaključeno da se to nije desilo.

Sudija u žalbenom postupku Lord Dening zaključio je da su se Ivanov i Profumo više puta mimoišli, što je Kristini “priuštilo mnogo zabave”, ali da sigurnost Velike Britanije i njenih tajni nije prekršena.

Sumnju u takav scenario bacila je činjenica da je Ivano Stefanu Vardu, Kristininom stanodavcu, kazao da Sovjeti znaju da će SAD dati atomsko naoružanje Zapadnoj Nemačkoj. Tada je od Varda tražio da mu sazna hoće li ta odluka biti primenjena.

Sudija Dening je u izveštaju naveo da je Vard odbijao i istraživati takve informacije. Takođe, isti sudija naveo je da smatra da Keler nikada od Profuma nije tražila takve informacije.

 

Piše:
Srbija Danas
06.12.2017. 18:36
Pogledajte više