PRIČA O DEČAKU KOGA ZOVU "U.D." Hirurzi su mu odstranili ŠESTINU MOZGA i tako došli do NEVEROVATNOG OTKRIĆA

05.08.2018. 19:04
Piše:
Srbija Danas
operacija / Izvor: Profimedia/ilustracija
Napadi su počeli kada je dečak imao samo četiri godine

Jedanaestogodišnji dečak, koga američki mediji nazivaju U.D, operisan je kada je imao šest godina i deset meseci. Tom prilikom mu je odstranjen ceo potiljačni režanj, u kome je smešten centar za obradu vizuelnih informacija, i najveći deo slepoočnog režnja, gde dospevaju vizuelni i zvučni signali, koji se tu i razvrstavaju. Šta se dogodilo?

Gubitak u desnoj hemisferi mozga nadoknadila je leva hemisfera, tako što je preuzela funkcije obe hemisfere, a kao posledice toga, dečakove kognitivne i vizuelne sposobnosti ostale su netaknute.

- Studija slučaja U.D. pokazuje da je jedna hemisfera dovoljna za normalno funkcionisanje vida - izjavila je Marlen Berman, jedan od autora studije i neurolog na Katedri za psihologiju Univerziteta "Karnegi Melon".

- To je najvažnije otkriće u novoj studiji, objavljenoj u časopisu "Cell Reports" - dodala je ona, mada priznaje da je vid pacijenta delimično oštećen tokom operacije, kojoj je podvrgnut zbog epileptičnih napada. To oštećenje je, ističe ona, minorno u odnosu na pozitivne rezultate operacije.

mozak / Izvor: Profimedia

Napadi su se pojavili kada je U.D. imao četiri godine i bivali su sve češći. Pošto lekovima nisu mogli da ih zaustave, lekari su se odlučili za lobektomiju, odnosno uklanjanje obolelih moždanih režnjeva.

- Operacijom se u potpunosti eliminišu napadi kod 60 do 70 odsto dece - kaže Berman.

U konkretnom slučaju, uzrok epilepsije bio je tumor u desnoj hemisferi pacijenta.

Tumor je odstranjen zajedno s većim delom dva od četiri moždana režnja koji su bili u desnoj hemisferi.

Berman i njen tim pratili su stanje UD tri godine posle operacije. Na snimcima i merenjem moždane aktivnosti, mogli su doslovno da vide kako se u dečakovom mozgu uspostavljaju nove veze, a leva hemisfera je preuzela funkcije za koje su obično zaduženi regioni koji su kod njega odstranjeni.

Piše:
Srbija Danas
05.08.2018. 19:04
Pogledajte više