Produžen pritvor osumnjičenim za planiranje napada na Makron

08.11.2018. 11:24
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia
Francuski sudija produžio je pritvor za šest osoba uhapšenih pod sumnjom da su planirale napad na predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Francuski sudija produžio je pritvor za šest osoba uhapšenih pod sumnjom da su planirale napad na predsednika Francuske Emanuela Makrona. Zvaničnik pravosuđa je rekao da oni mogu da ostanu u pritvoru do subote bez formalnog podizanja optužnice.

HAOS U FRANCUSKOJ! Ultradesničari uhapšeni zbog planiranja NAPADA NA MAKRONA!

U utorak je, na dan njihovog hapšenja, pokrenuta preliminarna istraga o navodnom kriminalnom terorističkom udruživanju. Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je rekao da se veruje da su osumnjičeni aktivisti krajnje desnice, preneo je AP.

Francuske bezbednosne službe uhapsile su u utorak na tri različita kraja zemlje šest osoba u okviru preliminarne istrage pod sumnjom da su planirali napad na Makrona. Rojters je ranije javio, pozivajući se na izvor blizak istrazi, da se uhapšeni sumnjiče da su imali "neprecizan i nedovoljno razrađen" plan za izvođenje "nasilne akcije" protiv Makrona.

Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Francuski kanal BFM TV prethodno je objavio da je šest pripadnika francuske ultradesnice uhapšeno u okviru istrage zbog pretnji koje su upućivali predsedniku te države.

Hapšenja su izvedena u tri različita područja - Izeru koji se nalazi jugoistočno od grada Liona, Mozelu na francuskoj granici sa Nemačkom i Luksemburgom i u Ij-e-Vilenu, na severozapadu Francuske u blizini grada Rena.

Navodi se da još nije jasno kakva je veza između uhapšenih i kako su stupili u kontakt jedni sa drugima.

Rojters podseća da je Makron u jednom intervju koji je objavljen u nedelju upozorio na pretnju koju predstavljaju ultradesničarski pokreti širom Evrope, kazavši da je nekritičko samozadovoljstvo država koje je na Starom kontinentu vladalo 30-ih godina prošlog veka utrlo put usponu Hitlera u Nemačkoj i Musolinija u Italiji

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

08.11.2018. 11:24
Pogledajte više