PUTINOVA LETELICA BUDUĆNOSTI: Prvi ruski HIPERSONIČNI KOSMIČKI DRON ima MOĆNE karakteristike! (VIDEO)

04.02.2019. 19:30
Piše:
Srbija Danas/ Vostok
Vladimir Putin / Izvor: Foto: Profimedia/ SD ilustracija
Ruska novinska agencija RIA Novosti došla je u posed fotografije modela prve ruske kosmičke letelice za višekratnu upotrebu.

Reč je o bespilotnoj letelici sa jednim motorom, koja je predviđena za let u atmosferu i kosmos pri hipersoničnoj brzini
Letelica je prototip perspektivne letelice za višekratnu upotrebu, a za njenu izradu zadužena je kompanija ISON, koja zastupa korporaciju "Roskosmos".

NEPRIJATELJ NEĆE MOĆI DA IH UOČI: Rusija pravi nevidljivu vojsku!

Revolucionarna letelica koji se može ponovo koristiti, dizajnirana za letenje u kosmosu, može se koristiti za testiranje obećavajućih tehnologija, kaže Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana".

- Dok govorimo o određenom konceptu, važno je razumeti šta će zahtevati civilne i vojne strukture. Od toga će zavisiti razvoj projekta i njegovo finansiranje - rekao je Korotčenko za RIA Novosti.

S druge strane, napomenuo je stručnjak, razvoj "se može koristiti za razvoj obećavajućih tehnologija i materijala, posebno termičke zaštite, jer je ovo pitanje kritično kod hipersoničnih brzina".

- U principu, hipersonične tehnologije su sada tražene, stoga je očigledno da će takvi projekti imati svoje mesto - zaključio je Korotčenko.

Kako je saopštio generalni direktor kompanije ISON Jurij Bahvalov, za proizvodnju bespilotne letelice biće upotrebljene samo ruske komponente, kao i motor startnog bloka "Briz M" - 14D30.

Prema njegovim rečima, 2023. godine planirano je da se izvede pet probnih letova. Bahvalov je dodao da postoji mogućnost da se bespilotna letelica izvozi. 

Korporacija "Projekt tehnika" je investirala u projekat 25 miliona rubalja, a fond „Sokolov" 30 miliona rubalja. Vrednost druge faze projekta procenjuje se na 280 miliona rubalja. Pretpostavlja se da jedan deo ovih sredstava finansirati su investitori, a drugu fondacija "Skolkovo".

Podsetimo, Rusija je već imala iskustva sa kosmičkim letelicama koje su bile predviđene za više poletanja u svemir i sletanja na zemlju. Najpoznatiji je projekt "Buran", koji je obustavljen početkom 80-toh godina prošlog veka.

U međuvrmenu, Moskva je razvila čitavu seriju kosmičkih raketa, a svakako najpoznatoja je "Energija" koja i sada služi za lansiranje satelita i ljudskih posada na svemirsku stanicu "Mir".

Umiru i životinje i ljudi: Amerika najhladnija u 100 godina, u Australiji ZEMLJA GORI: Ovo su dva razloga za SUROVO VREME

 

Piše:
Srbija Danas/ Vostok
04.02.2019. 19:30
Pogledajte više