RAT SVE IZVESNIJI! Amerika, Nemačka, Izrael i Bugarska uputili apel - hitno napustite OVAJ REGION

29.04.2022. 14:09
Piše:
Srbija Danas/Informer
Moldavija opet napadnuta / Izvor: Foto: liveuamap/Printscreen
Vlasti Izraela, Nemačke, Bugarske, SAD, Kanade i drugih država preporučuju svojim građanima da odmah napuste pridnjestrovski region Republike Moldavije, koji je van ustavne kontrole, u vezi sa nedavnim incidentima koji su tamo prijavljeni, prenosi agencija IPN

Nerezidentni ambasador Izraela za Moldaviju Džoel Lajon napisao je na Tviteru da Izrael poziva svoje građane da što pre napuste Pridnjestrovlje zbog pogoršanja bezbednosne situacije. Takođe savetuje da svako predstojeće putovanje treba otkazati.

Nemačko savezno ministarstvo spoljnih poslova takođe obeshrabruje putovanja u pridnjestrovski region jer se bezbednosna situacija u Pridnjestrovlju pogoršala. Nemačke vlasti su saopštile da nemačka ambasada u Kišinjevu ne može da ponudi konzularnu pomoć nemačkim državljanima koji se nalaze u Pridnjestrovlju.

MOLDAVIJA NA KORAK OD RATA? Pridnjestrovlje uvelo CRVENI NIVO OPASNOSTI - naše komšije pozvale svoje građane da HITNO napuste zemlju

MOLDAVIJA NA KORAK OD RATA? Pridnjestrovlje uvelo CRVENI NIVO OPASNOSTI - naše komšije pozvale svoje građane da HITNO napuste zemlju

MOLDAVIJA OPET NAPADNUTA! Tvrde da Ukrajinci stoje iz toga

MOLDAVIJA OPET NAPADNUTA! Tvrde da Ukrajinci stoje iz toga

MOLDAVIJA UVELA VANREDNO STANJE: Spremni za prijem izbeglica iz Ukrajine

MOLDAVIJA UVELA VANREDNO STANJE: Spremni za prijem izbeglica iz Ukrajine

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske preporučilo je u četvrtak bugarskim državljanima da se uzdrže od bilo kakvog putovanja u Republiku Moldaviju, dok oni koji se nalaze u Moldaviji treba da napuste zemlju dostupnim prevoznim sredstvima s obzirom na pogoršanje situacije u Republici Moldaviji i njenom susedstvu.

Ambasada SAD poziva američke državljane u Pridnjestrovlju da odu odmah nakon eksplozija koje su se dogodile u Tiraspolju i blizu Majaka u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja 25. i 26. aprila.

Kanada je takođe savetovala svoje građane da izbegavaju putovanje u Pridnjestrovlje s obzirom na opasnost od oružanog sukoba tamo. Ako su građani Kanade tamo, oni se pozivaju da odmah odu jer su kapaciteti zemlje da pruža konzularne usluge u regionu ograničeni.

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije saopštilo je da je ažuriranje putnih obaveštenja uobičajena praksa i da se procena mogućnosti izdavanja nivoa upozorenja vrši prema posebnim nacionalnim kriterijumima.

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je u sredu uveče da trenutno nema ozbiljnih pretnji po bezbednost Moldavije. On je to rekla komentarišući izjavu Alekseja Arestoviča, savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika, da bi Ukrajina i Rumunija mogle da pruže vojnu pomoć Moldaviji u slučaju ugrožavanja njene bezbednosti.

- Mogu sa sigurnošću da kažem da trenutno nema ozbiljnih pretnji za građane Moldavije, posebno one koji žive na desnoj obali reke Dnjestar. Održavamo kontakte sa našim partnerima koje diplomatskim kanalima obaveštavamo o rizicima - rekla je Sandu i naglasila da su vlasti Moldavije angažovane na sprečavanju akcija koje bi mogle da predstavljaju pretnju po bezbednost zemlje, prenosi TAS S.

Piše:
Srbija Danas/Informer
29.04.2022. 14:09
Pogledajte više