AMERIČKE SANKCIJE JOŠ VIŠE OJAČALE RUSIJU: Putin našao fantastičan način da nasamari Bajdena

22.04.2021. 18:29
Piše:
Srbija Danas/Logično
DŽo Bajden i Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Međunarodne rejting agencije potvrđuju da je Rusija dobro pozicionirana u slučaju kratkoročnog poremećaja na tržištu

Iako Vašington preti uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji, analitičari očekuju da će odgovor Moskve biti isti kao i obično usmeren na povećanje ruske ekonomske nezavisnosti.

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

Steknite znanje primenjivo u praksi, studirajte Digitalne medije i komunikacije

I SLOVAČKA UDARILA PO MOSKVI: Solidarišu se sa Česima, već poslali jedan ultimatum Rusima

I SLOVAČKA UDARILA PO MOSKVI: Solidarišu se sa Česima, već poslali jedan ultimatum Rusima

PUTIN PRIHVATIO PREDLOG ZELENSKOG! Spreman je da se sastane sa ukrajinskim liderom, ali pod jednim uslovom

PUTIN PRIHVATIO PREDLOG ZELENSKOG! Spreman je da se sastane sa ukrajinskim liderom, ali pod jednim uslovom

- Amerikanci kažu: budite oprezni ili bismo mogli učiniti više, ali Rusija će samo nastaviti put ka ekonomskoj nezavisnosti - rekla je Elina Ribakova, zamenik glavnog ekonomiste na Institutu za međunarodne finansije u Vašingtonu, agenciji Blumberg.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena upozorila je u nedelju na "posledice" koje bi se dogodile ako opozicioni aktivista Aleksej Navaljni umre u zatvoru. Upozorenje je usledilo nakon uvođenja novih ekonomskih kazni od strane SAD, zbog navoda o ruskom hakovanju i mešanju u predsedničke izbore. Nove nametnute mere uključuju zabranu kupovine obveznica na primarnom ruskom tržištu.

Međutim, portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u petak da taj potez nije uticao na osnove ruske ekonomije.

- Makroekonomska stabilnost je u potpunosti obezbeđena - rekao je Peskov.

- Efikasnost našeg ekonomskog bloka je međunarodno priznata. Nemamo razloga da sumnjamo u ovakvo stanje stvari - nastavio je.

Međunarodne rejting agencije potvrđuju da je Rusija dobro pozicionirana u slučaju kratkoročnog poremećaja na tržištu, pre svega zbog čvrstog stanja njenog sistema, uz snažnu potražnju lokalnih banaka, rekao je Fič. "Mudi's" je u ponedeljak rekao da će ruske finansijske rezerve omogućiti zemlji da se izbori sa negativnim efektima sankcija. Rejting agencija S&P takođe je primetila da sankcije neće imati značajan uticaj na oporavak ruskog budžeta i neće podrivati stabilnost finansijskog tržišta zemlje.

Stručnjaci ističu da su tokom sedam godina zapadnih sankcija Rusiji, zbog Ukrajine, ruska vlada i centralna banka smanjili izloženost zemlje dolarima, preselili imovinu iz SAD-a i prodali manji deo duga strancima.

Rusija je preoblikovala svoj međunarodni ulog, smanjivši svoj udeo u američkom dolaru u korist drugih valuta i zlata. Državne rezerve zemlje neprekidno rastu poslednjih godina, od 5. aprila iznose 580,5 milijardi dolara, uprkos Covid-19, rezerve su prošle godine porasle za više od 40 milijardi dolara.

Udeo zlata u ruskim deviznim rezervama prvi put je skočio iznad dolara 2020. Plemeniti metal je krajem septembra činio 24% deonica centralne banke. Udeo dolarske aktive iznosio je 22%, u poređenju sa više od 40% u 2018. godini.

Udeo ruskih međunarodnih rezervi u SAD srušio se na nešto manje od 7% do kraja septembra, u poređenju sa oko 30% u 2014. godini.

Kao deo plana predsednika Putina za dedolarizaciju trgovine, Rusija je takođe smanjila upotrebu dolara u izvozu u EU, Kinu i Indiju. Evro je skoro premašio dolar u trgovini Rusije sa EU, a već ga je premašio u izvozu u Kinu. Trenutno se oko dve trećine ruskog izvoza u Indiju plaća u rubljama.

Piše:
Srbija Danas/Logično
22.04.2021. 18:29
Pogledajte više