AMERIKA I UKRAJINA GLASALE PROTIV ANTINACISTIČKE REZOLUCIJE: Ruski predlog podržan, Nemačka ŠOKIRALA odlukom

17.12.2020. 13:05
Piše:
Srbija Danas/RT
neonacisti / Izvor: Foto: Reuters
Neonacističke grupe su dosta zastupljene u ukrajinskoj politici, a neke su optužene za ratne zločine i mučenje tokom građanskog rata u Donbasu

Ruska rezolucija kojom se osuđuje "veličanje nacizma" doneta je u Generalnoj skupštini UN uz ogromnu podršku, iako su dve zemlje glasale protiv, a većina evropskih delegacija, uključujući Nemačku, bila je uzdržana.

Dr Ristić objašnjava: U kakvoj vezi su creva i imunitet i kako da sprečimo infekciju

Dr Ristić objašnjava: U kakvoj vezi su creva i imunitet i kako da sprečimo infekciju

SNAŽNA OLUJA OKOVALA AMERIKU: Sve je stalo, masovni lančani sudari i prve žrtve (FOTO/VIDEO)

SNAŽNA OLUJA OKOVALA AMERIKU: Sve je stalo, masovni lančani sudari i prve žrtve (FOTO/VIDEO)

Švedski kralj razočaran: Zbog bizarnih mera izgubljeno mnogo života - jedan korak bio je presudan

Švedski kralj razočaran: Zbog bizarnih mera izgubljeno mnogo života - jedan korak bio je presudan

Generalna skupština UN usvojila je u ruski nacrt rezolucije o "borbi protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netrpeljivosti".

Rezolucija poziva države članice da donesu zakonodavstvo za "uklanjanje svih oblika rasne diskriminacije" i osuđuje "veličanje, u bilo kom obliku, nacističkog pokreta, neonacizma i bivših članova organizacije Vafen SS", kao i "revizionizam u odnosu na Drugi svetski rat".

U eri visoke napetosti između Rusije i Zapada, rezolucija može izgledati nešto oko čega bi se sve strane mogle složiti. Na kraju krajeva, Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su zajednički radili na porazu nacističke Nemačke.

Poraz nacista u Rusiji se i dalje slavi pobedničkom paradom svake godine, dok se optužbama za saosećanje sa Trećim rajhom može završiti politička karijera u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Uprkos tome, SAD su bile jedna od samo dve zemlje koje su glasale protiv rezolucije, zajedno sa Ukrajinom, dok je 51 zemlja, među njima i države članice EU, bile uzdržane. Čak je i Nemačka, za koju je kancelar Angela Merkel jednom rekla da snosi "večnu odgovornost" za nacistička zlodela, nila uzdržana.

Za Ukrajinu je rezolucija verovatno bila viđena kao politički trn. Neonacističke grupe su dosta zastupljene u ukrajinskoj politici, a neke su optužene za ratne zločine i mučenje tokom građanskog rata u Donbasu. Najmanje jedna od ovih grupa, Azovski bataljon, naoružana je američkim oružjem.

Ipak, SAD tvrde da njihovo protivljenje ruskoj rezoluciji nema nikakve veze sa podrškom ukrajinskim neonacističkim grupama. Ruski zvaničnici svake godine uvode istu rezoluciju, a SAD se svaki protive, tvrdeći da se zabrana "veličanja nacizma" sukobljava sa Zaštitom slobode govora u Prvom amandmanu.

Mesec dana pre glasanja, američka misija pri UN je saopštila da, iako je nacizam "široko preziran od američkog naroda", čak i "osvedočeni nacisti" zaštićeni su Prvim amandmanom.

Vašingtonske diplomate takođe su optužile Rusiju da je rezolucijom pridala težinu svojim "dezinformacionim narativima" o neonacizmu u susednim državama.

Blic / Izvor: Foto: Blic
Piše:
Srbija Danas/RT
17.12.2020. 13:05
Pogledajte više