Rusofobični Baltik STREPI od "Zapada": Ameri odmah poslali avione pred vrata Rusije

30.08.2017. 19:01
Piše:
Tanjug
F-15 / Izvor: Profimedia
Čim Putin namigne, Baltik se prestraši

Sjedinjene Američke Države su poslale pojačanje u borbenim avionima da patroliraju nebom nad NATO članicama - Litvanijom, Letonijom i Estonijom - tokom velikih ruskih vojnih vežbi koje će se narednog meseca održati u regionu Baltika.

TUŽNA GODIŠNJICA: Rusija obeležava dan kad je potonuo "Kursk"

Strah od Rusije JAČI OD SVEGA: Moskva i Vašington rešavaju spor oko imena Makedonije?

Vladimir Putin / Izvor: Reuters

Sedam američkih borbenih aviona F-15C sletelo je ove nedelje u vazduhoplovnu bazu Šjauljaj, u Litvaniji, kako bi patrolirali nebom iznad baltičkih zemalja, što je za tri više nego što je obično korišćeno otkako je patrolna misija NATO pojačana nakon krimske krize u 2014. godini, prenosi agencija Rojters.

- Pojačavamo misiju patroliranja iz vazduha tokom perioda održavanja vojne vežbe "Zapad". Drago nam je što takođe ovde imamo dodatne kopnene trupe - izjavio je zamenik litvanskog ministra odbrane Vitautas Umbrasas novinarima u Šjauljaju, misleći na dodatnih 600 američkih vojnika koji će biti raspoređeni u baltičkim zemljama tokom rusko-beloruske vojne vežbe.

Rusi i Amerikanci pale Baltik i Balkan: Putin šalje 100.000 vojnika, a evo šta će biti sa Srbijom!

NATO trupe / Izvor: Profimedia

Vodeći komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Volters je rekao da je broj borbenih aviona povećan zbog "povoljnih prilika za obuku" u Litvaniji, bez ikakvog pomena Rusije tokom konferencije za novinare u Šjauljaju.

Vojna vežba "Zapad", koja će se od 14. do 20. septembra održati u Belorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu, izazvala je nezadovoljstvo u regionu, iako je Moskva saopštila da će se vojne snage uvežbavati isključivo za defanzivni scenario i da neće biti priprema za invaziju.

NATO toliko mrzi Ruse da je počeo da slavi USTAŠE i NACISTE (VIDEO)

F-15 / Izvor: Profimedia

Zvančna Moskva je saopštila da će skoro 13.000 ruskih i beloruskih vojnika učestvovati u vežbi "Zapad", kao i 70 aviona i helikoptera.

 

Piše:
Tanjug
30.08.2017. 19:01
Pogledajte više