Sada Kim POSTAVLJA USLOVE: Susret Trampa i severnokorejskog lidera POD ZNAKOM PITANJA

16.05.2018. 08:20
Piše:
Srbija Danas/ Sputnjik
Donald Tramp / Izvor: Reuters
Naljutila ih vojna vežba

Severna Koreja neće biti zainteresovana za pregovore sa SAD, ako Vašington bude samo pokušavao da natera Pjongjang da prekine rad na nuklearnom oružju, izjavio je prvi zamenik šefa diplomatije Severne Koreje Ge Gvang.

- Nećemo se više biti zainteresovani za pregovore, ako SAD budu samo preduzimale pokušaje da nas jednostrano sateraju u ćošak i nateraju da prekinemo rad na nuklearnom oružju -  javila je agencija „Jonhap“.

Po njegovim rečima, Pjongjang će neizbežno razmotriti pitanje reagovanja na predstojeći samit SAD.

Zamenik šefa diplomatije Severne Koreje pozvao je Vašington da učestvuje u pregovorima sa „iskrenim namerama“. Po njegovim rečima, u tom slučaju u Severnoj Koreji će imati partnera.

Bela Kuća / Izvor: Profimedia

Ranije je pres-sekretarka Bele kuće sara Sanders saopštila da SAD proučavaju saopštenje Severne Koreje o mogućnosti otkazivanja samita.

- SAD će ispitati nezavisno od toga šta je Severna Koreja saopštila i nastaviće da se blisko koordinira sa našim saveznicima - izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Severna Koreja je u utorak saopštila da je morala da otkaže razgovore sa Južnom Korejom na najvišem nivou, zbog toga što su održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a zapretili su da će zbog tih vežbi otkazati samit sa SAD.

Nosač avion / Izvor: Profimedia

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vežbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa severnim susedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP.

Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.   

 

Piše:
Srbija Danas/ Sputnjik
16.05.2018. 08:20
Pogledajte više