SASTANAK KOJI JE MOGAO PROMENITI ISTORIJU SVETA: Putin dobio ponudu od Klintona koja se retko daje, Evropa mogla imati vek mira, međutim...

26.01.2024. 19:01
Piše:
Srbija Danas/Jutarnji.hr
Vladimir Putin i Bil Klinton / Izvor: Profimedia
Vojni sukob između Rusije i Ukrajine bio je pitanje vremena, rekao je bivši američki predsednik Bil Klinton.

U Kremlju među glavnim opravdanjima i razlozima za napad na Ukrajinu ističu "širenje NATO-a na istok" i najavu članstva Ukrajine u toj organizaciji, iako su i francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc direktno razgovarali sa Vladimirom Putinom u odvojenim razgovorima, i poručili mu da se to neće dogoditi.

"NISU SPREMNI ZA ONO ŠTO ĆE USLEDITI" Putin zapretio Zapadu i NATO i poručio: Zapanjujuće neznanje!

"NISU SPREMNI ZA ONO ŠTO ĆE USLEDITI" Putin zapretio Zapadu i NATO i poručio: Zapanjujuće neznanje!

RAT SVE BLIŽI! Sukob najvećih svetskih sila može dovesti do potpune KATASTROFE, šta li nam donosi budućnost?

RAT SVE BLIŽI! Sukob najvećih svetskih sila može dovesti do potpune KATASTROFE, šta li nam donosi budućnost?

ZAPAD U PANICI, RUSI STIGLI: Moskva preuzima kontrolu nad ovim važnim svetskim područjem (FOTO/VIDEO)

ZAPAD U PANICI, RUSI STIGLI: Moskva preuzima kontrolu nad ovim važnim svetskim područjem (FOTO/VIDEO)

Rusija dodatno optužuje Zapad da je "prevario Moskvu i prekršio obećanje" da se NATO neće širiti na istok, a Moskva je ovaj argument prvi put počela da koristi tek negde 2007-2008. godine, odnosno tri-četiri godine nakon što je čak deset istočnoevropskih zemalja postalo članicama NATO-a.

Međutim, iz američkih arhiva je procurila informacija da je još u januaru 1994. bivši ruski predsednik Boris Jeljcin, na sastanku sa američkim predsednikom Bilom Klintonom u rezidenciji Novo-Ogarjevo kod Moskve, rekao da "Rusija treba prva da uđe u NATO u slučaju proširenja". To se, prema pisanju moskovskog Komersanta, nalazi u transkriptu razgovora dvojice lidera koji se nalazi u Arhivu nacionalne bezbednosti Univerziteta Džordž Vašington.

Prema tom transkriptu, Jeljcin je rekao da će, nakon toga, "i druge zemlje Centralne i Istočne Evrope slediti njen primer".

- Treba da napravimo neku vrstu "kartela", koji uključuje SAD, Rusiju i evropske zemlje, koji bi ojačao međunarodnu bezbednost - rekao je tada Jeljcin Klintonu.

Boris Jeljcin, Bil Klinton / Izvor: Profimedia

Komersant navodi da je Klinton bio uzdržan, jer je očigledno bio iznenađen Jeljcinovim predlogom, ali je rekao da bi "SAD i Rusija mogle da garantuju zemljama Evrope vek mira ili više".

Podsetimo, u martu 2000. Vladimir Putin je takođe u intervjuu za BBC rekao da "ne isključuje mogućnost da Rusija jednog dana postane članica NATO" i da "ne može da zamisli Rusiju koja bi bila izolovana od Evrope"

Kasnije će u svojim memoarima Bil Klinton objaviti da je, više puta, predlagao Vladimiru Putinu da Rusija uđe u NATO.

- Sve vreme smo držali vrata NATO otvorena za ulazak Rusije, što sam jasno rekao Jeljcinu, a potom i njegovom nasledniku Vladimiru Putinu - napisao je bivši američki predsednik u svojim memoarima.

Klinton je tada, prema Putinovim rečima, odgovorio: "Pa, nemam ništa protiv", ali je istakao da je "cela američka delegacija postala nervozna" na te reči.

Na početku rata u Ukrajini, Putin je rekao da je Zapad prevario Rusiju kada je obećao da neće širiti NATO na istok, da sve to predstavlja opasnost po bezbednost Rusije i da je "prinuđena da deluje u Ukrajini" kako bi eliminisala "anti-rusku enklavu" koja se stvara na teritoriji Ukrajine i preti Rusiji.

Gorbačov Mihail / Izvor: Profimedia

U razgovorima Mihaila Gorbačova, tadašnjeg predsednika SSSR-a, i američkog državnog sekretara Džejmsa Bejkera ​​1990. godine o ujedinjenju Nemačke, uzgredno je rečeno, ali nikada nije potpisano, da se NATO neće širiti u istočnoevropske zemlje.

Međutim, treba zapamtiti da je geopolitički kontekst tada bio potpuno drugačiji. Berlinski zid jeste pao, ali je SSSR i dalje postojao i nije bilo naznaka da će se raspasti, to će se dogoditi tek krajem 1991. godine. A tu je bio i rivalski Varšavski pakt, koji je ipak okupljao istočnoevropske zemlje, a u nekima od njih su još uvek bili na vlasti komunisti.

Tada se razgovaralo o tome da li će NATO svoje snage rasporediti i na teritoriji Istočne Nemačke koja je "utopljena" u SR Nemačku. Ali onda je u septembru 1990. sklopljen sporazum koji je omogućio NATO da pozicionira svoje trupe i na tom području, na šta je Moskva pristala.

Po nekim svedočenjima kredite je dobijao i tadašnji SSSR, a potom i Rusija, govori se o čak 100 milijardi dolara. Ovo se odnosilo samo na Nemačku, jer su ostale zemlje još uvek, makar formalno, bile deo "ruske ili sovjetske sfere uticaja".

- Prekretnica u politici širenja NATO-a nastupila je kasnije, 1995. godine, na zahtev istočnoevropskih država - rekao je Oliver Kempf, naučni saradnik Asocijacije za strateška istraživanja.

NATO / Izvor: Profimedia

Podsetimo, Rusija je primljena u MMF, ubrzo, 1997. godine, postala je članica G7, odnosno tada se zvala G8, iako je ekonomski zaostajala za tim vodećim zemljama, a isključena je 2014. nakon aneksije Krima.

Vojni sukob između Rusije i Ukrajine bio je pitanje vremena, rekao je bivši američki predsednik Bil Klinton. Prema njegovim rečima, Putin mu je 2011. godine u Davosu rekao "da se ne slaže sa Budimpeštanskim sporazumom koji je sklopio sa Borisom Jeljcinom". Klinton je o tome govorio u kulturnom centru 92NI u Njujorku.

- Putin mi je rekao: "Ne slažem se sa tim. Ne podržavam ovo. I ovaj sporazum me ne obavezuje." I od tog dana sam znao da je napad na Ukrajinu samo pitanje vreme - rekao je tada Klinton.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji.hr

Piše:
Srbija Danas/Jutarnji.hr
26.01.2024. 19:01
Pogledajte više