SLUČAJNOST ILI?! Za 7 DANA srušili se RUSKI i IRANSKI AVION i odveli u smrt sve PUTNIKE

18.02.2018. 22:18
Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
Rusija / Izvor: Reuters
Šta je zajedničko dvema nesrećama?

U prethodnih nedelju dana dva aviona, ruski i iranski, srušila su se, a svi u letelicama su poginuli. Za iranski avion se pretpostavlja da je reč o 20 godina starom avionu tipa ATR 72-500. Ruska kompanija "Saratov erlajns", koja je vlasnik srušenog aviona, 2015. godine našla se na crnoj listi prevoznika koji nisu imali dozvolu za obavljanje međunarodnih letova, ali je na istoj listi i iranska kompanija "Aseman erlajns".

Putnički avion koji je leteo iz Teherana ka gradu Jasudž na jugozapadu Irana, srušio se i svih 66 putnika i članova posade je poginulo. U nesreći koja se dogodila nedaleko od Moskve, samo nekoliko minuta nakon poletanja aviona, život je izgubilo svih 65 putnika i šest članova posade.

Teheran pod sankcijama nije mogao da pazari avione

Rusija / Izvor: Reuters

U Iranu se dogodilo nekoliko avionskih nesreća u zadnjih nekoliko decenija. Teheran nije mogao da kupuje nove letelice, kao ni delove od Zapada zbog sankcija UN-a. Pošto je 2015. godine postigao nuklearni sporazum sa svetskim silama, Iran je potpisao ugovore s "Erbasom" i "Boingom" zbog kupovine većeg broja putničkih aviona.

Kada je u pitanju ruska kompanija "Saratov", kazna je usledila na letu za Antaliju, 19. jula 2015. godine, kada je nenajavljena inspekcija Ruske federalne avio-transportne agencije, u kokpitu zatekla ljude "koji nisu smeli tu da budu".

Među poginulima i DETE: Nema preživelih u padu ruskog aviona

Rusija / Izvor: Reuters
"Saratov" nije ni u prvih 10

Kompanija je tada sankcionisala veliki broj zaposlenih i uvela dodatna pravila koja se tiču bezbednosti kako se iste greške ne bi ponavljale, a zabrana za obavljanje međunarodnih letova je ukinuta naredne godine. Inače, "Saratov erlajns" i nije tako poznata kompanija van granica Rusije, a kako pokazuju poslednji statistički podaci, ne nalazi se ni među prvih 10 tamošnjih avio prevoznika.

Kompanija je osnovana 1931. godine pod imenom "Saravia" kao deo "Aeroflota" i pod tim imenom je poslovala sve do 2013. godine.

Ovo je trenutak kada ruski putnički avion NESTAJE sa radara: Užasavajući snimak (VIDEO)

žena plače / Izvor: Profimedia/ilustracija
Proizveo "Antonov"

Kako navodi TASS, avion koji se srušio, proizvela je ukrajinska kompanija "Antonov" 2010. godine i mogao je da primi 85 putnika.

Od 2015. godine, kada ga je preuzela kompanija "Saratov erlajns", pa do 2017. godine, letelica je više vremena provela u hangaru zbog nedostatka rezervnih delova. Nesreća koja se dogodila 11. februara je druga u kojoj je učestvovao avion tipa "An-148". Prva se desila 2011. godine tokom probnog leta u regionu Belgorod u Rusiji, kada je poginulo svih šest članova posade, uključujući i dva pilota iz Mjanmara.

Srušio se PUTNIČKI AVION nakon poletanja iz Moskve, svi putnici MRTVI

Kompanija "Saratov erlajns" prizemljila je sve avione "Antonov-148" i obustavila njihove letove posle pada letelice, saopštila je Pres služba te kompanije, precizirajući da takvih aviona ima šest.

U saopštenju se navodi da je "Antonov-148" u januaru ove godine prošao C kontrolu te da su svi delovi motora, karoserije i krila tada temeljno ispitani i ističe se da je uoči poletanja iz Moskve avion pregledan i nije ustanovljen nikakav nedostatak.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
18.02.2018. 22:18
Pogledajte više