SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O IZBORIMA U FRANCUSKOJ: Zašto ceo svet čeka novog predsednika

21.04.2017. 15:17
Piše:
Srbija Danas / cnbc.com
Izbori u Francuskoj / Izvor: SD/ilustracija
U nedelju, 23. aprila Francuzi biraju novog predsednika

Svet je trenutno fokusiran na Francusku, gde će građani u nedelju 23. aprila izabrati svog sledećeg predsednika. Uoči izbora, koji se smatraju najneizvesnijim do sada u francuskoj politici, donosimo Vam činjenice koje o ovim izborima u Francuskoj treba da znate.  

REČ STRUČNJAKA: Marin le Pen je sad favorit, Francuska srlja u radikalni islamizam

Francuska bila upozorena na KRVAVI NAPAD, ali ništa nije preduzela

Marin Le Pen / Izvor: Profimedia

Zašto su ovi izbori važni

Francuska je druga po veličini ekonomija u zoni evra i jedna od sedam najvećih širom sveta. Njen predsednik ima dovoljno veliku moć da utiče na ekonomski i političku put zemlje.

Osim toga, ovi izbori se dešavaju u trenutku kada su Francuzi sve više zabrinuti za pitanje sigurnosti, nakon nekoliko terorističkih napada koji su se dogodili širom zemlje, a s druge strane razočaran visokim nivoom nezaposlenosti i lošeg ekonomskog stanja koje traje još od krize 2008. godine.

FOTOGRAFIJA OD KOJE SUZE SAME KREĆU: Policajci zagrljeni plaču zbog kolega koji su ubijeni u napadu u Parizu (FOTO)

Evropska unija, novac / Izvor: Profimedia

Programi kandidata pokazuju da bez obzira na to ko će pobediti, jasno je da će ovi izbori oblikovati budućnost Francuske, ali i Evropske unije.  

Ono što je specifično za ove ozbore jeste da po prvi put u proteklih 15 godina desnica ima realne šanse da dođe na vlast. Ovo je ujedno i prvi put u modernoj Francuskoj da se sadašnji predsednik nije kandidovao za drugi mandat.  

OVO se zna o NAPADAČU zbog koga PARIZ PLAČE

Koliko kandidata je u izbornoj trci?

Francuski Ustavni savet potvrdio je 11 kandidata za prvi krug predsedničkih izbora u toj zemlji koji su zakazani za 23. april.

Među kandidatima koje je predsednik Saveta Loren Fabijus predstavio, nalazi se Marin Le Pen iz redova ultra desnice, nezavisni kandidat centra Emanuel Makron i konzervativac Fransoa Fijon.

Emanuel Makron / Izvor: Reuters

Istraživanje koje je objavila francuska agencija "Elabe" predviđa pobedu Emanuela Makrona u prvom krugu sa 24 odsto glasova, a odmah iza njega kotira se Marin le Pen sa 21,5 odsto.

Hoće li biti drugog kruga?

Predsednik Francuske može biti izabran u nedelju ako dobije apsolutnu većinu, ali ankete pokazuju da je to malo moguće. Kao rezultat toga, drugi krug između dva vodeća kandidata se očekuje 7. maja.

SAČEKUŠA: Ubijen levičarski političar

Biračka mesta će u nedelju 23. aprila biti zatvorena do 7, odnosno 8 sati u većim gradovima. Preliminarni rezultati se očekuju oko 9 uveče. Ono što je sigurno jeste da će isčekivanje rezultata biti zanimljivo, jer Francuska u novijoj istoriji nikada nije imala tako neizvesnu trku. 

Ukoliko dođe do drugog kruga, novi Francuski predsednik biće zvanično proglašen 11. maja, nakon čega će uslediti i zvanična inauguracija. 

Piše:
Srbija Danas / cnbc.com
21.04.2017. 15:17
Pogledajte više