SVETU PRETI NOVA KATASTROFA?! Korak do rata Irana i Amerike, stručnjaci upozoravaju: "Nije isključeno da SAD donesu odluku"

30.01.2024. 08:47
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
iran amerika / Izvor: Shutterstock
Svemu prethodio napad militantne grupe bliske Iranu na američku vojnu bazu u Jordanu.

Mada su diplomatije SAD i Irana uvek uspevale da izbegnu izbijanje direktnog vojnog sukoba, nije isključeno da u izbornoj godini američka administracija donese odluku o ratu sa Iranom ukoliko bude pod snažnim pritiskom republikanaca, smatra Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije.

ORBAN POPUSTIO POD PRITISKOM EU?! Tajni plan Brisela urodio plodom: "Poslali smo..."

ORBAN POPUSTIO POD PRITISKOM EU?! Tajni plan Brisela urodio plodom: "Poslali smo..."

"IZBEGAVAJTE OVO PODRUČJE" Gori stambena zgrada, evakuisan ČITAV BLOK! Požar gasi 125 vatrogasaca, dramatične scene sa lica mesta (VIDEO)

"IZBEGAVAJTE OVO PODRUČJE" Gori stambena zgrada, evakuisan ČITAV BLOK! Požar gasi 125 vatrogasaca, dramatične scene sa lica mesta (VIDEO)

"KIM DŽONG UN JE DONEO ODLUKU DA KRENE U RAT" Uzbuna u Vašingtonu i Seulu! Vođa Severne Koreje promenio retoriku, svi se pitaju ŠTA TO ZNAČI

"KIM DŽONG UN JE DONEO ODLUKU DA KRENE U RAT" Uzbuna u Vašingtonu i Seulu! Vođa Severne Koreje promenio retoriku, svi se pitaju ŠTA TO ZNAČI

Posle napada dronom na američku bazu u Jordanu u kome je poginulo troje, a ranjeno više od 30 vojnika, izgleda da je sve izgledniji direktan sukob Sjedinjenih Američkih država i Irana na Bliskom istoku.

Američki predsednik Džozef Bajden za napad je optužio „radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje deluju u Siriji i Iraku“, dok su mnogi američki političari direktno okrivili Teheran. S druge strane, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani izjavio je da Teheran nije učestvovao u napadu dronom na američku bazu u Jordanu.

Američka politika radi za Iran

Moramo imati na umu da su SAD odigrale na ruku Iranu prethodnih godina sa pojačanim akcijama u regionu, pogotovo imajući u vidu sukob od 7. oktobra, i otuda dolaze sve ekstremnije reakcije sa američke strane, kaže Peović za Sputnjik.

On smatra da se SAD osećaju sve nesigurnije na Bliskom istoku budući da su udaljile od sebe i svoje saveznike, dok je prethodnih meseci, pogotovo pre 7. oktobra, bio karakterističan ambivalentniji stav prema prisustvu Irana u bliskoistočnim državama.

- Tu prvenstveno mislim na Irak u kojem su i Amerika i Iran prisutni. Javnost je velikim ili značajnim delom postavljala pitanje prisustva iranske vojske, a sada je američka vojska faktički dala ili možda bolje reći obnovila razlog iranskog prisustva na iračkom tlu. To je Iranu išlo na ruku i razlog je sve ekstremnijih reakcija SAD. A takve reakcije nisu bile karakteristične za Demokratsku partiju prethodnih godina, ili već par decenija.

Diplomatija u izbornoj godini

A regionalni sukob odveo bi Bliski istok i šire područje u pravcu u kom niko ne bi mogao prognozirati šta će se desiti. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci karakterističan je sve manje diplomatski nastup SAD, što možemo videti i kroz bezrezervnu podršku Izraelu od 7. oktobra, upozorava Peović.

- Američka diplomatija će nastojati da izbegne sukob, međutim sada moramo imati na umu jednu dinamiku u SAD, odnosno pritisak sa republikanske strane na nepopuštanje Iranu. Iran je u tom političkom narativu već postao arhineprijatelj i svaki eventualni ustupak Iranu se koristi kao deo narativa o izdaji. Mislim da je to nešto što zateže odnose, a da li će doći do definitivnog pucanja teško je reći, ali činjenica je da će se verovatno do poslednjeg momenta izbegavati direktna, otvorena konfrontacija.

Pritisak republikanaca vodi u rat

Problem, je međutim, što su SAD u izbornoj godini, a situacija je ne samo u svetu, nego i unutar SAD kritična, a to bi moglo dovesti do ishitrenih poteza američke strane na Bliskom istoku, smatra Peović. A i prethodnih meseci je za zvaničnu američku politiku bilo karakteristično pojačavanje postojećih i izbijanje novih sukoba.

- Da je stabilnija politička situacija rekao bih da je minimalno verovatno da će doći do sukoba, ali upravo imajući u vidu predstojeće izbore i ovu dinamiku sa republikanske strane da se ne popušta Iranu ni na jednom polju, to ceo svet dovodi do neizvesnosti - zaključio je Peović.

(Srbija Danas/Sputnjik/Vladimir Sudar/Preneo: M.B)

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
30.01.2024. 08:47
Pogledajte više