TAJVAN SE RANIJE SMEJAO PEKINGU, SAD IM NIJE SVEJEDNO! Detalj sa snimka kineskih vojnih vežbi ŠOKIRAO Tajpej (VIDEO)

14.10.2021. 16:22
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Kineska vojska, Tajvanska vojska / Izvor: Profimedia
Snimak je iz 2015. godine

Svidelo se to nekome ili ne, svetska pažnja je prikovana za Tajvan - a Kina se stara da se to uskoro ne promeni. Predviđanja da bi demokratsko ostrvo od 24 miliona ljudi moglo postati globalno žarište sukoba postaju sve izraženija iz dana u dan. Tajvanski zvaničnici takođe postaju sve glasniji u pogledu pretnje koju njihov gigantski sused predstavlja na zapadu.

Kruševac od MOZZARTA dobio teren u čast LEGENDARNOG BOBANA PETROVIĆA!

Kruševac od MOZZARTA dobio teren u čast LEGENDARNOG BOBANA PETROVIĆA!

STRAH OD EPIDEMIJE EBOLE U KONGU SVE VEĆI: Potvrđen drugi slučaj u ovoj zemlji!

STRAH OD EPIDEMIJE EBOLE U KONGU SVE VEĆI: Potvrđen drugi slučaj u ovoj zemlji!

NAGRAĐIVANA POLICAJKA UPUCALA SVOJU BIVŠU DEVOJKU: Uhapsili su je u JEZIVOM STANJU

NAGRAĐIVANA POLICAJKA UPUCALA SVOJU BIVŠU DEVOJKU: Uhapsili su je u JEZIVOM STANJU

Nekoliko dana nakon što je ministar inostranih poslova pozvao Australiju da učini više kako bi pomogla Tajvanu da se odbrani, tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng dao je strašno predviđanje rekavši da će Kina biti spremna da izvede opsežnu invaziju na ostrvo do 2025. godine.

- Do 2025. Kina će svesti troškove i iscrpljivanje na najniži nivo. Sada ima kapacitet, ali neće lako započeti rat, morajući uzeti u obzir mnoge druge stvari - rekao je prošle sedmice vladinom komitetu za odbranu.

Vojne tenzije između dve zemlje najveće su u poslednjih 40 godina, rekao je on.

- Naša vojska se drži principa da nećemo ispaliti prvi hitac - rekao je on odgovarajući na pitanja o vodećim principima iza tajvanskog vojnog odgovora.

Kina i njeni mediji koje podržava država retko su pokazivali isti stepen suzdržanosti. Global Tajms koji je pod kontrolom države ove sedmice objavio je niz sjajnih slika koje prikazuju invaziju kineskih vojnika na Tajvan.

U oštrom videu u okviru koga su date i ilustracije koji prati crtane filmove, list je one na Tajvanu koji se protive zvaničnom ponovnom ujedinjenju sa Pekingom označio kao secesioniste koji se udvaraju "ludilu sudnjeg dana".

- Nada u mirno rešenje tajvanskog pitanja naglo opada - upozorilo je.

Napetosti su u stalnom porastu poslednjih meseci dok je Kina pojačavala svoje vojno zastrašivanje Tajvana leteći svakodnevnim naletima borbenih aviona u blizini ostrva koje je Tajvan protutnjao kao neovlašćene upade u svoj vazdušni prostor. Kako se ratoborna retorika nastavlja da raste, stari kineski propagandni video snimci postaju sve interesantniji.

Delovi emisija državnih medija iz 2015. koji prikazuju borce Narodnooslobodilačke vojske u jurišu na repliku zgrade koja u velikoj meri podseća na predsedničku kancelariju u Tajpeju. Satelitski snimci koje je tada objavio Diplomat prikazuju izgradnju replike predsedničke palate koja se odvijala 2014. i početkom 2015. godine.

Otkriće je u to vreme izazvalo podsjeh u Tajpeju, ali je video izazvao novo interesovanje jer je retorika zvaničnika kineske vlade porasla tako da se slaže sa suprotstavljenim slikama. Kineske vojne vežbe u blizini Tajvana usmerene su na snage koje promovišu formalnu nezavisnost ostrva i "pravedan" su potez za zaštitu mira i stabilnosti, insistirala je u sredu kineska Kancelarija za poslove Tajvana.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Govoreći na redovnom brifingu za novinare u Pekingu, Ma Sjaoguang, portparol kineske Kancelarije za poslove Tajvana, rekao je da je uzrok trenutnih napetosti "dosluh" tajvanske vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) sa stranim snagama i "provokacije" zbog traženja nezavisnosti Tajvana.

Kineske vežbe imaju za cilj ovu pretpostavku - prikriveno pozivanje na američku podršku Tajvanu - i separatističke aktivnosti, štiteći suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, kao i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, rekao je on.

- Vlasti DPP-a uzvikuju takozvanu vojnu prijetnju kopna kako bi potpuno preokrenule dobro i loše, i lažnu optužbu - rekao je Ma.

- Ako vlasti DPP tvrdoglavo istraju u kretanju na pogrešan način i ne znaju kako da se povuku, to će samo gurnuti Tajvan u opasniju situaciju.

Tajvan kaže da je nezavisna država zvana Republika Kina, njeno formalno ime, i da će braniti svoju slobodu i demokratiju. Uprkos Mainim komentarima, kineski predsednik Si Đinping i tajvanska liderka Cai Ing-ven održali su relativno pomirljive govore tokom vikenda, čak i kada je Si obećao da će Tajvan staviti pod kontrolu, a Cai je rekao da neće biti primorani da se poklone Kini.

Piše:
Srbija Danas/Kurir
14.10.2021. 16:22
Pogledajte više