TALIBANSKA DELEGACIJA POSETILA KINU: Vratili se kući dodatno OSOKOLJENI, sklopili veliki "dil" sa Pekingom

30.07.2021. 19:44
Piše:
Srbija Danas
Talibani, američka vojska / Izvor: Profimedia
Američka avijacija s vremena na vreme bombarduje položaje Talibana koji nadiru ka većim gradovima

Situacija u Avganistanu je veoma zamršena. Rojtersovu istragu početkom jula u vezi sa ubistvom avganistanskih vojnih pilota od strane talibana potvrdila je američka vlada koja je rekla da je to zabrinjavajući trend. Najmanje 7 pilota je ubijeno izvan baze poslednjih meseci.

Samo u Travelland-u promo cene grčkih hotela 4*

Samo u Travelland-u promo cene grčkih hotela 4*

EKSPLODIRAO AUTOBUS SA FUDBALERIMA: Ima poginulih među igračima, neko im postavio BOMBU! Horor u Somaliji

EKSPLODIRAO AUTOBUS SA FUDBALERIMA: Ima poginulih među igračima, neko im postavio BOMBU! Horor u Somaliji

NEVALJALE TINEJDŽERKE ĐAVOLICE IZVEDENE PRED SUD: Se*sualno napale muškarca, radile mu svašta

NEVALJALE TINEJDŽERKE ĐAVOLICE IZVEDENE PRED SUD: Se*sualno napale muškarca, radile mu svašta

Ovo je deo onoga što talibani tvrde da je kampanja da se avganistanski piloti obučeni u SAD vide kao "mete i da budu eliminisani".

Talibanski pobunjenici zauzeli su distrikte širom Avganistana i zauzeli vitalne granične kontrolne tačke tokom poslednjih nedelja, pošto je Vašington povukao svoje poslednje trupe posle 20 godina rata.

Pentagon sada procenjuje da borci kontrolišu više od polovine avganistanskih okružnih centara. Ujedinjene nacije su izvestile da su poslednjih nedelja narasle civilne žrtve, u maju i junu je ubijeno isto toliko koliko i prethodna četiri meseca zajedno.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Talibani su napredovali 28. jula jugozapadno od Herata do mosta Malan i zauzeli sela pre njega. U okrugu Karuh, avganistanska vojska tvrdi da je odbila napad talibana. Osim toga, avganistanska vojska odbila je napad na okrug Dara Suf u provinciji Samangan.

Talibani su napali položaje avganistanske vojske u okrugu Muhamad Aga u provinciji Logar. Teški sukobi nastavljaju se i u okrugu Karuh u provinciji Herat, kao i na južnim i zapadnim periferijama grada Kandahara. Talibani su dobili podstrek i izgleda da osećaju ukus pobede.

Vladine snage, zajedno sa borcima povezanim sa Mohamadom Ismailom Kanom i mule Abdul Manan Niazija, stacionirane su u Karuhu i suprotstavljaju se talibanima. Talibanska kampanja će verovatno dobiti dodatno "jačanje" poverenja, nakon što je delegacija pokreta posetila Kinu.

Kina je rekla talibanskoj delegaciji da očekuje da će ta grupa igrati važnu ulogu u okončanju avganistanskog rata i obnovi zemlje.

Štaviše, Peking se nada da će talibani suzbiti islamistički pokret u Istočnom Turkestanu jer je to "direktna pretnja kineskoj nacionalnoj bezbednosti", misleći na grupu za koju Kina kaže da je aktivna u regionu Sinđang na krajnjem zapadu Kine.

SAD smatraju da je "pozitivna stvar" ako je Peking promovisao mirno rešenje rata i "neku vrstu avganistanske vlade koja je zaista reprezentativna i inkluzivna". To je verovatno nevoljno priznanje, jer to znači da uticaj Vašingtona dodatno opada.

Avganistanska vojska i dalje pruža određeni otpor, ali je očigledno da talibani imaju prednost na većini frontova.

Piše:
Srbija Danas
30.07.2021. 19:44
Pogledajte više