ZAHAROVA RASKRINKALA EU: "Zovu Tihanovsku u Brisel, jer žele da se mešaju u unutrašnje poslove Belorusije"

19.09.2020. 18:07
Piše:
Srbija Danas/Agencije
zaharova / Izvor: Profimedia
Ovo je direktno narušavanje osnovnih normi Povelje UN i principa Helsinškog dogovora

Koketiranje Brisela sa bivšim predsedničkim kandidatom na izborima u Belorusiji Svetlanom Tihanovskom i poziv da dođe na sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove ove zemlje, navodi u komentaru portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

VRAĆA SE SERIJA A: Vreme je za detronizaciju Juventusa

VRAĆA SE SERIJA A: Vreme je za detronizaciju Juventusa

NAVALJNI PROHODAO! "NISAM ZNAO KAKO DA PRIČAM" Noge su mu drhtale dok je silazio niz stepenice (FOTO)

NAVALJNI PROHODAO! "NISAM ZNAO KAKO DA PRIČAM" Noge su mu drhtale dok je silazio niz stepenice (FOTO)

NAGLA PROMENA KURSA! Odnos Grčke i Turske promenio se preko noći, Heleni brane Erdogana!

NAGLA PROMENA KURSA! Odnos Grčke i Turske promenio se preko noći, Heleni brane Erdogana!

- Koketiranje ministara spoljnih poslova Evropske unije sa samozvanim predstavnikom beloruske opozicije i njen poziv u Brisel na "razgovore" deo su scenarija mešanja u unutrašnje poslove Belorusije. Ovo je direktno narušavanje osnovnih normi Povelje UN i principa Helsinškog dogovora, čiji jubilej međunarodna zajednica obeležava ove godine - istakla je Zaharova.

Smena vlasti preko sankcija

U spoljnopolitičkom arsenalu Evropske unije učvršćuje se namera da će se vlast u Belorusiji smeniti preko sankcija i priznanja "samozvanaca", smatra Zaharova.

- Vidimo da se u spoljnopolitičkom arsenalu Evropske unije sve više učvršćuje nepoštovanje objektivne unutrašnje političke realnosti Belorusije, neobuzdana podrška opozicionih snaga, sve do priznavanja "samozvanaca" od strane pojedinih država-članica Evropske unije, koje Brisel nije u stanju da "pritegne", kao i da se računa na smenu aktuelne vlasti sankcijama, pritiscima i propagandom. Nažalost, Belorusija u tom smislu nije jedini primer - konstatovala je portparolka.

Svetlana Tihanovska / Izvor: Profimedia

Sankcije smetaju uspostavljanju dijaloga

Uvođenje sankcija Evropske unije protiv beloruskih zvaničnika smetalo bi uspostavljanju dijaloga i obnavljanju stabilnosti u zemlji, dodala je Zaharova.

- Naš stav o sredstvima sankcija koje koristi Evropska unija dobro je poznat. Ona su nelegitimna sa stanovišta međunarodnog prava i predstavljaju nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari - navodi se u saopštenju.

- A u kontekstu situacije u Belorusiji, to je u suprotnosti sa ciljem vraćanja stabilnosti, uspostavljanja dijaloga, pokretanja ustavnog procesa i ublažavanja tenzija, o čemu su predstavnici Evropske unije toliko mnogo govorili - zaključila je Zaharova.

Portparolka Tihanovske Ana Krasulina saopštila da će beloruska opozicionarka učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu 21. septembra.

Piše:
Srbija Danas/Agencije
19.09.2020. 18:07
Pogledajte više