TEŠKA PROVOKACIJA USRED SOLUNA: Jermeni besni, propagandni plakati Azerbejdžana osvanuli na autobusu i stajalištu (FOTO)

26.11.2021. 14:26
Piše:
Srbija Danas
Grčka, Jermeni u Grčkoj / Izvor: Profimedia
U tom delu Soluna živi jermenska zajednica

Azerbejdžanska propaganda se pojavila na solunskoj autobuskoj stanici. Samo nekoliko dana nakon što je Azerbejdžan propagandim plakatom okitio solunski autobus, napravljena je nova provokacija, ovog puta propagandom na solunskom stajalištu.

TRAVELLAND i BLACK FRIDAY POPUSTI: Grčka - Leto 2022.

TRAVELLAND i BLACK FRIDAY POPUSTI: Grčka - Leto 2022.

PUCNJAVA NA GRANICI! Azerbejdžanske snage krenule u ofanzivu ka Jermeniji, naišli su na žestok otpor!

PUCNJAVA NA GRANICI! Azerbejdžanske snage krenule u ofanzivu ka Jermeniji, naišli su na žestok otpor!

KAD RUSI ZAGRME, JERMENI I AZERI NI DA PISNU: Jedan ministar odigrao ključnu ulogu u smirivanju strasti

KAD RUSI ZAGRME, JERMENI I AZERI NI DA PISNU: Jedan ministar odigrao ključnu ulogu u smirivanju strasti

Napominje se da je najnovija azerbejdžanska propaganda prikazana u solunskom naselju u kojem živi većina Jermena koji su migrirali u grad posle raspada Sovjetskog Saveza. Na autobuskoj stanici kampa Pavlos Melas bila je istaknuta reklama "Lačin, put koji vodi do Šuše, Azerbejdžan".

Koridor Lačin je jedini operativni put koji povezuje Jermeniju sa istorijski jermenskim gradom Šuši u Nagorno-Karabahu koji je pod azerbejdžanskom okupacijom nakon završetka prošlogodišnjeg rata. Lačinski put, koji je pod kontrolom ruskih mirovnih snaga, lažno se predstavlja na plakatu kao da je pod kontrolom Azerbejdžana jer su oni iritirani što Rusi zapravo kontrolišu koridor.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Azerbejdžan koristi sva sredstva koja su im na raspolaganju da normalizuje i promoviše svoju kontrolu nad jermenskim gradom Šuši, koji zovu Šuša. Autobus u drugom gradu po veličini u Grčkoj promovisao je azerbejdžansku okupaciju Šušija. Jermenska ambasada u Atini reagovala je na provokacije Azerbejdžana.

- Ambasada je takođe obaveštena da su danas slične propagandne provokacije iste snage izazvane na jednoj od autobuskih stanica u istom gradu, za čije se hitno uklanjanje preduzimaju sve mere - navodi se u saopštenju Ambasade Jermenije.

- Ambasada Republike Jermenije osuđuje jeftine i bez ikakve perspektive propagandne provokacije organizacija Azerbejdžana u Grčkoj - dodaje se u saopštenju.

Iako istorijski jermenski grad, Šuši je imao mešovito jermensko-azerbejdžansko stanovništvo sve do pogroma u Šušiju 1920. godine kada su azerbejdžanske snage uništile jermensku polovinu grada i ubile ili proterale jermensko stanovništvo od oko 20.000 ljudi.

Zbog strateške prednosti grada, koji direktno gleda na prestonicu Nagorno-Karabaha Stepanakert, zauzimanje Šušija postalo je odlučujući trenutak u ratu, posebno pošto se Jermenija predala, a Azerbejdžan nekoliko dana kasnije proglasio pobedu, piše Greek City Times.

Vesti o dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati OVDE.

Piše:
Srbija Danas
26.11.2021. 14:26
Pogledajte više