BRZO ĆETE ZABORAVITI KARABAH: Klanica traje mesec dana, ceo region srlja u novi bespoštedni rat

07.12.2020. 18:16
Piše:
Srbija Danas/South Front
Raketa / Izvor: Profimedia/ilustracija
Trebaće mnogo godina da se stvari vrate u normalu

Snage premijera Abi Ahmeda saopštile su da su borbe nadomak kraja nakon nedelju dana otkako su vladine trupe zauzele glavni grad regije Tigraj - Mekele. Izborili su se za kontrolu sa borcima Narodno-oslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF).

Prelazak na online trgovinu – jedina nada za vašu firmu?

Prelazak na online trgovinu – jedina nada za vašu firmu?

DA LI JE AMERIKA ZNALA ZA PLAN NAPADA NA PERL HARBUR? Kako je Japan zapalio Pacifik i doneo rat? (VIDEO/FOTO)

DA LI JE AMERIKA ZNALA ZA PLAN NAPADA NA PERL HARBUR? Kako je Japan zapalio Pacifik i doneo rat? (VIDEO/FOTO)

RUSIJA UZELA STVAR U SVOJE RUKE: Lavrov otkrio šta će se od sada dešavati u Karabahu i na južnom Kavkazu

RUSIJA UZELA STVAR U SVOJE RUKE: Lavrov otkrio šta će se od sada dešavati u Karabahu i na južnom Kavkazu

Borbe sada traju više od mesec dana, počevši od 4. novembra, a procenjuje se da je ubijeno na hiljade ljudi i da je iz zemlje otišlo oko 46.000 izbeglica u susedni Sudan.

Centralna vlada tvrdi da su borbe pri kraju, dok lider TPLF-a Debretsion Gebremichael tvrdi za Rojters da su borbe van grada još uvek u toku.

Rekao je da su savezne snage bombardovale grad Abi Adi 4. decembra, ne navodeći detalje, dok je portparol TPLF optužio vladine trupe za pljačku u Mekeleu.

Etiopija, Tigraj, rat, Afrika / Izvor: Foto: Southfront.org

- Pljačkaju civilnu imovinu, hotele i uništavaju fabrike nakon pljačke - rekao je portparol Getachev Reda za TV stanicu u vlasništvu TPLF-a.

Većina komunikacija u Tigraju je zabranjena, a pristup području je ozbiljno ograničen, što otežava verifikaciju izjava bilo koje strane.
Centralna vlada takođe nije dala bilo kakav oblik komentara.

Takođe, 4. decembra, pukovnik vojske Shambel Beiene rekao je da su vladine snage udaljene 10 km od šume u oblasti Gore gde se smatra da se kriju Debretsion, Getachev i drugi pripadnici TPLF.

- Trebaće nam samo nekoliko dana da dođemo do njih - rekao je.

/ Izvor:

Abijeva vlada je saopštila da će zaštititi civile u severnom regionu i obezbediti da njihove potrebe budu zadovoljene.

- Radovi na obnovi Tigraja započeli su sa timovima koji su preuzeli popravke i obnavljanje usluga - rekao je premijer.

Sudan se bori sa krizom koju su izazvale etiopske izbeglice koje su prešle na njegovu teritoriju. 24. novembra, zvanični predstavnik Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Babar Baloch rekao je da je više od 40.000 izbeglica prebeglo u Sudan.

- Samo prošlog vikenda, više od 5.000 izbeglica iz Etiopije prešlo je istočnu granicu Sudana - preneo je Rojters.

/ Izvor:

S druge strane, Visoka komesarka UN za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je strane u sukobu u Tigraju da svoje akcije sprovode "u skladu sa međunarodnim zakonima".

Novi sukob u Etiopiji na sudanskoj granici, smatraju neki stručnjaci, preti hibridnom civilno-vojnom rukovodstvu zemlje pogoršanim unutrašnjim sporovima i povećanim mešanjem stranih država u ionako krhku demokratsku tranziciju.

Sudanom danas upravlja tehnokratska vlada koju vodi vojno-civilno upravno telo poznato kao Suvereno veće, koje će predvoditi prelaz na demokratsku civilnu vladu do 2022. godine.

Posle nacionalnih protesta protiv 30-godišnje vladavine, predsednika Omara al-Bašira zbacila je vojska u aprilu 2019. godine, a zamenilo ga je Prelazno vojno veće.

/ Izvor:

Dalji protesti koji zahtevaju okončanje vojne vladavine i masakri u kojima je ubijeno više od 100 demonstranata u Kartumu doveli su do sporazuma o tranziciji u trajanju od 39 meseci između Prelaznog vojnog saveta i civilnog saveza Snage slobode i promene 5. jula 2019. godine.

Trenutni raskol i politička neizvesnost u zemlji podstakli su pokušaje regionalnih i velikih bezbednosnih službi da Sudan pretvore u središte svojih kontraobaveštajnih i obaveštajnih napora, što već beleže lokalne specijalne službe.

U stvari, Sudan je na čelu oštre konkurencije između UAE i Saudijske Arabije, s jedne strane, i Katara i Turske, s druge strane. Takođe postoji još jedna napetost između Egipta i Etiopije, koji koriste Sudan u međusobnom ratu.

/ Izvor:

Pored toga, Sudan je već meta agresivne međunarodne intervencije zbog sukoba interesa regionalnih snaga, uz konkurenciju između Sjedinjenih Država i EU, s jedne strane i Kine i Rusije, s druge strane.

Bivši američki diplomata i stariji kadar u Atlantskom savetu, Kameron Hadson, rekao je da se Sudan bori da održi nezavisnost nad svojim regionalnim položajima dok moćne države vrše pritisak na novu vladu.

- Sudan se već neko vreme bori da upravlja svojim spoljnom politikom sa većim i moćnijim državama koje su sve zainteresovane za krajnji politički ishod u Sudanu. Ovo vidimo u slučaju UAE koji pomaže u postizanju izraelskog sporazuma o normalizaciji. Ovo vidimo u Egiptu kako unapređuje svoje stavove o pregovorima o Renesansnoj brani  - rekao je Hadson, koji je takođe bivši šef kabineta američkog specijalnog izaslanika za Sudan u američkom Stejt departmentu.

Etiopija, Sudan i Egipat našli su se u sukobu u sporu oko punjenja i rada etiopske velike Renesansne brane, koja ostaje nerešeno pitanje, iako je rezervoar iza brane počeo da se puni još u julu.

Etiopija / Izvor: Profimedia

Pregovori između strana su u ćorsokaku, a Egipat i Sudan insistiraju da su potrebni obavezujući sporazumi kako bi se osigurali njihovi budući interesi i sigurnost vode, o čemu se mora pregovarati pre nego što započne proces punjenja.

Pored toga, novonastali sukob u etiopskoj regiji Tigraj, koja se graniči sa već problematičnim Istočnim Sudanom, otvorio je novi front napetosti za zemlju. Sudanski zvaničnici očekuju da do 200.000 izbeglica napusti područje sukoba i ode u Sudan.

Sudanski politički analitičar Abdul Galil Sulejman upozorio je da borbe u Tigraju ne ugrožavaju samo Sudan, već i čitav region, uključujući Etiopiju, Eritreju i Južni Sudan.

- Borbe se vode u strateški važnom gradu Humra, koji se nalazi na sredini granice između Etiopije, Sudana i Eritreje. Glavna plemena Tigraja zapravo žive u tri zemlje, tako da je ovaj rat već regionalne prirode ako pogledamo demografiju regiona, ali je takođe politički povezan sa interesima tri zemlje i šire - rekao je.

konferencija predstavnika Etiopije, Egipta i Sudana / Izvor: Profimedia

Ovaj sukob takođe vidi kao potencijalnu pretnju stabilnosti na celom Rogu Afrike. Stoga bi trenutne borbe u etiopskom regionu Tigraj mogle imati značajan uticaj na političku situaciju u Sudanu.

- Sada vidimo potencijalnu krizu u susednoj Etiopiji, koja bi mogla ozbiljno pogoršati trenutnu nestabilnost u istočnim delovima Sudana - rekao je Hadson.

I sam Istočni Sudan nedavno je bio poprište masovnih protesta, kada su demonstranti blokirali najveću luku u zemlji, Port Sudan, i pozvali na nezavisnost od Kartuma, dok su se domorodačka plemena usprotivila mirovnom sporazumu kojim je posredovala vlada, za koji su rekli da isključuje njihove glasove. Pored toga, postoji ozbiljna konkurencija između vojne i civilne komponente prelazne vlade.

Prema dva sudanska izvora, egipatski i sudanski generali nastoje da izvrše pritisak na Etiopiju, koja održava narodnu komponentu predvođenu premijerom Hamdokom, da utiče na pregovore o brani. Vojni deo predvodi komandant oružanih snaga general-potpukovnik Abdel Fatah al-Burhan.

/ Izvor:

- Postoji snažan skriveni raskol između vojske i naroda u Sudanu zbog sukoba u Etiopiji i navodne umešanosti Egipta i Eritreje u nedavne napetosti u Tigraju - saopštili su anonimni izvori.

Kao deo ove prakse, Egipćani su nedavno otvorili svoju bazu u Kartumu.

- Očigledno je da Egipat podržava al-Burhana, a Etiopija Hamdoka, ali to je motivisano i drugim interesima Etiopije i Egipta u Sudanu, kao i sukobom oko brane, jer obe zemlje žele Sudan na svojoj strani u ovim teškim pregovorima.

Situacija je takva da etiopska centralna vlada mora brzo da se izbori sa situacijom i povrati privid normalnosti i prekine neprijateljstva, jer to ne samo da ugrožava ravnotežu u zemlji, već takođe snažno utiče na Sudan, a potencijalno i na čitav region.

/ Izvor:

Sudan je polje u kojem se sukobljavaju različiti interesi i oni slede svoje ciljeve, a političko i vojno rukovodstvo deluje u nekoj vrsti disfunkcionalne simbioze.

Samo ovo pruža mogućnost za popriličan haos, bez dodavanja izbeglica, poziva na nezavisnost od Istočnog Sudana i još mnogo toga.

Piše:
Srbija Danas/South Front
07.12.2020. 18:16
Pogledajte više