Tramp neće sa Terezom Mej: Prozvao je na Tviteru, pa otkazao posetu Britaniji (FOTO)

01.12.2017. 17:46
Piše:
Tanjug
Donald Tramp / Izvor: Reuters
Planovi odgođeni, ne zna se za kad

Britanski list "Dejli telegraf" objavio je da su američke diplomate do daljeg odustale od planova za organizovanje "radne posete" predsednika SAD Donalda Trampa Velikoj Britaniji u januaru naredne godine usled rata rečima koji je izbio između lidera dve zemlje.

Podseća se da je Tramp planirao da poseti London u prvom mesecu 2018. kako bi formalnu otvorio novu američku ambasadu u britanskoj prestonici i da je ova poseta trebalo da bude na nižem nivou u odnosu na državnu pošto se Tramp ne bi sastao sa kraljicom Elizabetom Drugom.

"Telegraf" navodi da radni karakter posete trebalo da obezbedi izbegavanje masovnih protesta koje bi državna poseta verovatno pokrenula.

Donald Tramp / Izvor: Reuters

Prema informacijama ovog dnevnika dobijenim od neimenovanog američkog diplomate, Trampovo putovanje u Britaniju je sada na dugom štapu i novi datum nije utvrđen.

- Ideje o poseti očigledno ima, ali ne u decembru i ne u januaru. Ne bih očekivao Trampovu posetu u januaru - rekao je ovaj diplomata.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders izjavila je juče da ne veruje da je američki predsednik Tramp išta znao o britanskoj liderki krajnje desnice pre nego što je retvitovao zapaljive antimuslimanske video-snimke sa njenog naloga na popularnoj društvenoj mreži.

Tramp se izvlači iz neugodne situacije: Neće podržati PROBLEMATIČNOG kandidata za američki Senat

Tramp je u sredu retvitovao tri video-snimka sa naloga Džejde Fransen, potpredsednice grupe "Britanija na prvom mestu" (Britain First), a na tim snimcima je prikazano nasilje koje su navodno počinili muslimani.

Upitana u četvrtak da li je predsednik znao ko je Fransen kada je sporne snimke podelio sa sledbenicima, Sanders je odgovorila: "Ne, ne verujem", prenosi AP.

- Mislim da je znao šta je problem, a to je da se suočavamo sa realnom pretnjom ekstremnim nasiljem i terorizmom, ne samo u ovoj zemlji, već širom sveta - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Tereza Mej / Izvor: Profimedia/ilustracija

Britanska premijerka Tereza Mej je prethodno izjavila da se ne plaši da uputi kritiku na račun ključnih saveznika, navodeći da je retvitovanjem snimka "omražene" krajnje desničarske britanske grupe, američki predsednik učinio "pogrešnu stvar".

Međutim, kako je preneo AP, britanska vlada ne odustaje od najavljene Trampove posete toj zemlji, uprkos velikom broju poziva na njeno otkazivanje, pri čemu je Trampov potez naišao na osude širom Britanije.

Američki predsednik je u četvrtak putem Tvitera britanskoj premijerki poručio da bi bilo bolje da se fokusira na terorizam u Britaniji.

- Tereza, nemoj da se fokusiraš na mene, fokusiraj se na destruktivni radikalni islamistički terorizam koji se dešava u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nama je dobro - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Mej je na to odgovorila: "Mi shvatamo potrebu da se suočimo sa pretnjom od terorizma veoma ozbiljno",  a kako je Rojters ranije preneo, neki britanski poslanici kao i portparol premijerke zatražili su izvinjenje od Trampa nakon tog njegovog komentara.

 

Piše:
Tanjug
01.12.2017. 17:46
Pogledajte više