TRAMPOVE I ĐINPINGOVE POLITIČKE IGRE: Zašto je kineskom predsedniku potreban Tramp? (FOTO)

06.04.2017. 18:12
Piše:
SrbijaDanas
Donald Tramp / Izvor: SD/ilustracija
Dugoočekivan susret

U Mar-o-Lagu na Floridi sve je spremno za susret dvojice svetskih lidera – američkog predsednika Trampa i kineskog Si Đinpinga. To što će susret biti održan na Trampovom imanju u Palma Bidžu (Flordira) upućuje da će sastanak biti intiman i da će dvojica lidera imati priliku da razgovaraju u četiri oka o najvažnijim međunarodnim problemima. Interesantno je spomenuti da je susret Tramp i Si Đinpinga dogovorio je Trampov zet, muž Ivanke Trampe, koji je prema oceni „Vašington posta“ ministar spoljnih poslova iz senke.

TRAMPOV MINISTAR IZ SENKE: Kako je preko Kisindžera dogovoren susret predsednika Kine i Amerike? (FOTO)

TRAMPOV NAJVAŽNIJI SUSRET: Kineski genije čeličnih živaca - Si Đinping stiže danas u Ameriku!

SAD / Izvor: Reuters

Početne pozicije

Startne pozicije američkog i kineskog predsednika u velikoj meri se razlikuju. Si Đinping je najmoćniji kineski lider u poslednjih nekoliko decenija za razliku od Trampa čija je podrška u zemlji na dosta klimavim nogama. Prema anketama Tramp je najmanje popularan novi američki predsednik. Takođe, Tramp je stupio na dužnost kada je američka moć u Aziji sve slabija a kineska u usponu. Ipak, uprkos boljoj startnoj poziciji kineskog predsednika Tramp ima dva keca u rukavu kojima može razgovore da preusmeri u svoju korist.

Kina u IGRI mačke i miša! Između dve vatre, TRAMPA i KIM DŽONG UNA!

Si Đinping / Izvor: Profimedia/ilustracija

Trgovinski odnosi

Tramp već dugo kritikuje Kinu kada su u pitanju trgovinski odnosi dve zemlje. Mesecima u nazad američki predsednik preti da će uvesti kaznene mere protiv kineske robe i pokrenuti trgovinski rat između dve zemlje. Prvi čovek Bele kuće optužuje drugu najveću svetsku ekonomiju da namerno obara vrednost juana kao i da do suficita u međunarodnoj trgovini dolazi zbog visokih carina kao i preterane zaštite domaćih proizvođača. Takođe, Tramp je zapretio da će kazniti sve američke kompanije koje nastoje da presele svoju proizvodnju u Kinu zbog jeftnije radne snage.

UZBUNA NA DALEKOM ISTOKU: SAD isporučile oružje Tajvanu, Kina uperila 1.000 projektila ka ostrvu!

- Sastanak sa Kinom biti veoma težak zato što Amerika više ne može dozvoliti da ima ogroman trgovinski deficit – rekao je Tramp na svom twitter nalogu, pred susret sa kineskim predsednikom.

Ko će da obuzda Severnu Koreju?

Tramp je u međuvremenu upozorio Kinu da ukoliko ne obuzda svog istočnog saveznika Severnu Koreju od nuklearnog programa da će Amerika sama da se pozabavi Kim Džong Unom. U intervjuu za „Fajnenšel tajms“ Tramp je rekao da Kina treba da pomogne u zauzdavanju severnokorejskog nuklearnog programa, ali da ukoliko Kina to ne želi da uradi, onda će Amerika morati sama da deluje.

Kim Jong Un / Izvor: Profimedia

Ipak, iako je predsednik Kine u boljoj startnoj poziciji, njemu nikako ne odgovara zaoštravanje odnosa sa Amerikom. Si Đinpinga na jesen očekuju izbori za Kongres Komunističke partije Kine na kome će kineski predsednik pokušati da učvrsti moć za svoj drugi mandat od pet godina. Zbog toga, loši odnosi sa Amerikom nikako ne odgovaraju Si Đinpingu jer za Kinu i veliki broj kineskih političara Amerika je i dalje važan političko-ekonomski partner.

Ovo je pet NAJMOĆNIJIH VOJNIH ARMIJA na SVETU, od njih STREPI planeta!

Donald Tramp / Izvor: Profimedia

- Sa kineske tačke gledišta postoji realna neizvesnost o tome šta da se očekuje od Trampa. Kinezi nisu sigurni. Brine ih to da nova američka administracija može biti manje predvidljiva od Obamine administracije. Na Trampa Kinezi gledaju kao na pragmatičnog, fleskibilnog, i osobu koja je manje ideološki nastrojena te samim tim na nekog sa kim mogu lakše da se dogovore – rekao je Aron Fridberk, profesor politike i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Prinston.

 

Piše:
SrbijaDanas
06.04.2017. 18:12
Pogledajte više