TUŽAN DAN ZA KRALJICU ELIZABETU! Prvi put bez voljenog Filipa - danas bi slavili 74 godine braka

20.11.2021. 11:05
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Kraljica Elizabeta / Izvor: Foto: Tanjug/AP
"On je, jednostavno, bio moja snaga i bio je uz mene sve ove godine", rekla je kraljica u govoru tokom proslave 50. godina braka

Kraljica Elizabeta II bila je udata za princa Filipa, vojvodu od Edinburga, od 1947. do 2021. godine. Posle više od sedam decenija braka, princ Filip (99) preminuo je 9. aprila 2021. Njihov brak je važio za srećan, a na današnji dan proslavili bi 74. godišnjicu.

 

PAKLENI PLAN ZAPADA PROTIV PUTINA! Ministar odbrane poručio: Stajaćemo rame uz rame protiv Moskve

PAKLENI PLAN ZAPADA PROTIV PUTINA! Ministar odbrane poručio: Stajaćemo rame uz rame protiv Moskve

LAZAR JE UBIO MARIJU BEJZBOL PALICOM, A POTOM JE OPLJAČKAO: Deca se oprostila uz DIRLJIVO pismo (FOTO)

LAZAR JE UBIO MARIJU BEJZBOL PALICOM, A POTOM JE OPLJAČKAO: Deca se oprostila uz DIRLJIVO pismo (FOTO)

U raskošnoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, princeza Elizabeta udala se za svog dalekog rođaka, Filipa Mauntbatena, odvažnog bivšeg princa Grčke i Danske koji se odrekao svojih titula da bi se oženio engleskom princezom.

Princeza Elizabeta, naslednica britanskog trona, imala je 21 godinu. Filip, 26 godina, borio se kao britanski pomorski oficir tokom Drugog svetskog rata i postao je vojvoda od Edinburga uoči venčanja sa Elizabetom.

Proslave uoči venčanja popularne princeze podigli su duh britanskog naroda, koji se borio sa ekonomskim poteškoćama nakon Drugog svetskog rata.

Smrt kralja Džordža VI 6. februara 1952. godine dovela je Elizabetu na tron, a Filip je okončao svoju pomorsku karijeru kako bi se fokusirao na svoje nove dužnosti kao suprug britanskog monarha.

Elizabeta i Filip dobili su četvoro dece - princa Čarsla, princezu Anu, princa Endrjua i princa Edvarda.

Međutim, ova godišnjica je veoma tužna za kraljicu, jer je prvi put dočekuje sama.

Dok su kraljica i princ uglavnom svoju vezu držali za sebe, govori na godišnjicu braka često su nudili redak uvid u njihovu srećnu zajednicu.

Kraljica je opisala Filipa kao njenu "snagu" u govoru povodom 50. godišnjice braka 1997. godine.

- On je neko ko ne prihvata lako komplimente, ali on je, jednostavno, bio moja snaga i bio je uz mene sve ove godine. I ja, i cela njegova porodica, i ova i mnoge druge zemlje, dugujemo mu mnogo više nego što bi on ikada zatražio - rekla je kraljica okupljenima na proslavi zlatne godišnjice.

Još jedan tužan praznik

Kraljica će se ove godine suočiti sa još jednim tužnim praznikom bez prisustva supruga - prvim Božićem bez Filipa.

Oni su se venčali pet godina pre nego što je kraljica došla na tron, pa je Filip proveo većinu Božića sa kraljicom tokom njene vladavine.

Od 1980-ih, kraljevska porodica uglavnom proslavlja Božić u kraljičinoj privatnoj rezidenciji u Norfolku.

Međutim, ove godine kraljica bi trebalo da se vrati na imanje prvi put bez Filipa.

Mediji prenose da bi kraljica trebalo da bude domaćin svojoj velikoj porodici u Norfolku ove godine, nakon što prošle godine nije održano veliko porodično okupljanje zbog korona virusa.

Prošle godine su kraljica i princ Filip proveli Božić sami u dvorcu Vindzor.

Kako je kraljica poslednjih nedelja uzela slobodno vreme kako bi se usredsredila na svoje zdravlje, veruje se da se raduje prazničnom periodu.

- Ove godine, više nego ikad do sad, veoma je važno da kraljica bude okružena svojim voljenima - rekao je izvor iz palate za Mirror.

Princ Filip bio je predani suprug kraljice, obavljajući kraljevske dužnosti od početka njene vladavine do svog penzionisanja 2017. godine.

Smatran je jednim od najvećih radnika iz kraljevske porodice, a penzionisao se tek sa 96 godina.

 

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
20.11.2021. 11:05
Pogledajte više