U susret izborima u Gruziji: Vašadze i Zurabišvili u trci za predsednika, sudar suprotnosti (2. deo)

11.10.2018. 10:11
Piše:
Predrag Rajić
Gruzija / Izvor: Profimedia
Male stranke praktično nemaju šansu

Sa druge strane, opozicione snage se udružuju. Sakašvilijev UNP je uspeo da okupi još deset stranaka i pokreta i pre mnogih konkurenata kandiduje svog favorita - Grigola Vašadzea. Još jedan karijerni diplomata, ali ovog puta iz sovjetskog šinjela. Školovan na čuvenoj moskovskoj Diplomatskoj akademiji, odnosno Univerzitetu za međunarodne odnose, koji je pohađao još jedan ruski diplomata rođen u Gruziji, jermenskog porekla - Sergej Lavrov. 

(UŽIVO) Rusija lansira "Sojuz"! (VIDEO)

Paradoksalno ili ne, ali dok će sa jedne strane francuski diplomata i administrativac višeg ranga zagovarati umereniju politiku prema Ruskoj Federaciji, sa druge strane će ruski diplomatski pitomac biti predstavnik "tvrde linije" u odnosu prema Moskvi. Ne samo to, Vašadze je od raspada SSSR 1991. godine, pa sve do 2007. bio državljanin RF, dok je državljanstvo Gruzije stekao tek po povratku u Tbilisi.

Vašadze je 2008. godine imenovan za ministra kulture, da bi nakon samo nekoliko meseci, u decembru iste godine, postao šef gruzijske diplomatije. Ipak, nakon stupanja na mesto ministra spoljnih poslova, oštar pritisak Sakašvilija i njegovih saradnika je urodio plodom i Vašadze je 2009. godine pristao da javno zatraži od ruskog predsednika u to vreme Dimitrija Medvedeva otkaz od ruskog državljanstva, što je ruska strana nakon gotovo godinu dana razmatranja i odobrila. Ruski ustav ne poznaje institut oduzimanja državljanstva, osim dobrovoljnog otkaza.

Grigol Vašadze / Izvor: Profimedia

Vašadze je deo Sakašvilijevog užeg kruga saradnika. Reč je nespornom intelektualcu, eruditi, zaljubljeniku u umetnost, pozorište, klasičnu muziku, balet. Poliglota koji govori sedam stranih jezika
Kampanja ključnog opozicionog kandidata se drastično razlikuje od kampanje kandidata koji uživa podršku vladajuće partije. Vašadze nastupa pomirljivo. Poziva na sabornost. Ukazuje na probleme građana u vezi loših administrativnih rešenja, govori o ekonomiji, neophodnosti nacionalnog konsenzusa po ključnim pitanjima, značaju sabornosti. Njegov predizborni slogan i glasi "Snaga u jedinstvu". 

Svakako, ovo je dvostruka poruka, koja ukazuje i na činjenicu da je iza njegove kandidature stalo jedanaest opozicionih partija i sijaset vrlo popularnih javnih delatnika poput operskog pevača koji se već oprobao u politici - Pate Burčuladzea, koji ga je i predstavio kao kandidata na prvom velikom mitingu u staroj gruzijskoj prestonici Kutaisiju.

Zaharova uhvatila Stoltenberga u laži: NATO je Gorbačovu obećao da se neće širiti na istok (VIDEO)

Zurabišvili svojom oštrom retorikom samo doprinosi snažnijem ehu odmerenih i neretko biračima Sna upućenih poruka koje šalje Vašadze. 

Na jednom od predizbornih skupova, rekao je:

- Svi mi znamo ko je gušio opoziciju u poslednjih gotovo šest godina. Ali to, što smo mi proveli šest godina u stanju prigušenosti je samo naša krivica. Odsustvo inicijative, naši strahovi, slabi kontakti sa građanima i što je najvažnije - nepoverenje jednih ka drugima. Ne možemo dostići ključni cilj, ukoliko se ne borimo za glas, za promišljeni izbor svakog građanina i što je jako važno, za obične članove Gruzijskog sna, jer oni često bolje vide nerad, nesposobnost i neznanje Vlade, nego mi.

Vašadze trenutno zauzima poziciju člana Političkog saveta Ujedinjenog nacionalnog pokreta. On je na poslednjim lokalnim izborima, uspeo da se izbori za drugi krug na izborima gradonačelnika Kutaisija, što se može okarakterisati kao uspeh, s obzirom na činjenicu da su kandidati Sna morali da se bore za pobedu u drugom izbornom krugu u svega šest gradova. Vašadze nije želeo da učestvuje u drugom krugu, zbog zauzetog stava stanke o nemogućnosti fer izbora u Gruziji, zbog Ivanišvilijevog uticaja.

Predizborna istraživanja listom daju prednost kandidatu opozicije. Istina, istraživanja u Gruziji treba uzimati sa rezervom, jer gotovo nijedna kuća nije dala čak ni približno tačne rezultate prethodnih parlamentarnih izbora, osetno potcenjujući San i precenjujući sve druge.

Izbori u Gruziji / Izvor: Foto: Predrag Rajić

U tabeli se navodi samo pet najbolje plasiranih kandidata u istraživanjima, bez neopredeljenih birača i drugih kandidata. 

Vašadze ima više komparativnih prednosti na svojoj strani:

  • Ranije je ušao u kampanju u odnosu na ključnog protivkandidata. 
  • Percipiran je kao stabilnija, pomirljivija i politički veštija ličnost. 
  • Okupio je šarolike političe opcije, što ostavlja utisak opozicione sabornosti. 
  • Sakašvili koji budi veoma duboka i oštro podeljena osećanja među Gruzinima se svesno uključio u drugi plan kampanje, čime Vašadze pokušava dokazati kako je čovek od integriteta, a ne puki pratilac bivšeg lidera.
  • S obzirom na uzavrele strasti zbog slučaja Saralidze (opširnije u analizi „Gruzijska java“), na ovim predsedničkim izborima se stvara referendumska atmosfera. Geopolitička i ekonomska pitanja su u drugom planu, iako ih Vašadze konstantno kandiduje. Najveći broj birača se čak i neće opredeljivati između ličnosti Vašadzea i Zurabišvili, već će se određivati spram pitanja: Za i protiv Ivanišvilija. 

Ipak, nije ni vlast bez sopstvenih aduta. San je trenutno ubedljivo najmoćnija politička organizacija u Gruziji. San čvrsto drži vlast po vertikali, od lokala do državnog nivoa. Ivanišvili kao možda i najmoćniji oligarh Gruzije na raspolaganju ima sijaset resursa, od administrativnih, do ličnih, finansijskih, kojima može doneti prevagu sopstvenom kandidatu i to na sam dan izbora. No, poslednja karika koja Ivanišviliju nedostaje kako bi zaokružio vlast jeste - predsednička pozicija. 

San i predsednik Margvelašvili, po istraživanjima najpopularniji političar u Gruziji, su u konstantnom sukobu, koji datira još od stupanja ovog filosofa na mesto predsednika države. Margvelašvili nikada nije dopustio da bude podređen Snu i Ivanišviliju lično. Trudio se da očuva integritet predsedničke funkcije, zauzimao je stavove spram sopstvenih etičkih principa i bio kritičan kako prema bivšoj vlasti, tako i prema aktuelnim političkim moćnicima. Ipak, činjenica da je odbio kandidovati se za drugi mandat, te da je istupio iz trke u kojoj je bio očit favorit, ukazuje na dva potencijalna scenarija.

Papa Franja u isti koš stavio abortus i MAFIJU! Poglavar katoličke crkve strogo osuđuje ovaj čin

Zasićenost od politike i odustajanje kojim bi primirio sukob sa Ivanišvilijem koji je poprimio i ličnu dimenziju. 

Odluku da tiho i latentno podrži kandidata opozicije, kako bi svi protestni glasovi bili usmereni ka Vašadzeu, koji bi potom preuzeo teret konfrontacije sa Snom, koji bi sasvim sigurno bio daleko oštriji i političku scenu Gruzije učinio turbulentnijom. Autor ove analize prednost daje drugoj mogućnosti. 

Svakako, ne smeju se zapostaviti ni drugi učesnici izborne trke. Od ukupno 25 kandidata, pored već elaboriranih favorita, treba istaći još neka imena.

David Bakradze / Izvor: Profimedia

David Bakradze - za razliku od dva favorita, Bakradze je predstavnik autohtone, mlade generacije gruzijskih političara, koja dolazi kao poslednja etapa pred stasavanje pripadnika takozvane "Mišine generacije", odnosno Gruzina koji su stasavali u eri Mihaela Sakašvilija. Bakradze ne pripada gruzijskoj dijaspori, školovan je na državnom univerzitetu u Tbilisiju, gde je stekao zvanje doktora nauka matematike i fizike. Devedesetih godina se usavršavao u Švajcarskoj, Nemačkoj i Italiji, gde je okončao postdiplomske studije na NATO odbrambenom koledžu u Rimu. 

Bakradze je radio kao činovnik u Ministarstvu spoljnih poslova Gruzije pre Revolucije ruža, kada postaje poslanik izabran na listi UNP. U Sakašvilijevoj administraciji Bakradze se bavio pitanjima reintegracije i pomirenja na prostoru Abhazije i Južne Osetije, kao i evroatlantskim integracijama, uglavnom sa pozicija predsednika odbora u gruzijskom parlamentu. 

Kina ne zna za pretnje supruzi bivšeg predsednika Interpola

Godine 2008. je šest meseci proveo na mestu ministra spoljnih poslova, da bi se potom vratio u parlament, ali ovog puta kao predsednik. Na mestu predsednika Skupštine Gruzije je proveo sve do pada sa vlasti UNP, kada postaje šef poslaničke grupe i de fakto vođa opozicije u Gruziji, u Sakašvilijevom odsustvu. 

Bakradze je sve do 2017. godine vodio UNP, smatran je najbližim Sakašvilijevim saradnikom, da bi iznenada podneo ostavku na sve partijske funkcije, nakon sukoba koji je očito dugo tinjao na relaciji sa formalnim partijskim liderom koji se nalazi u egzilu. Drugi gruzijski analitičari procenjuju da je sam Sakašvili izdejstvovao njegov odlazak kako ne bi dodatno ojačao i vremenom ga istisnuo iz partije, s obzirom na njegovo fizičko odsustvo. 

Iste godine Bakradze osniva političku partiju "Evropska Gruzija", koja se postavlja kao evrofederalistička, klasično liberalna i antikomunistička opcija. 

Zanimljivo, Bakradze je bio kandidat UNP na predsedničkim izborima 2013. godine, na kojima Sakašvili više nije imao pravo da se kandiduje, pošto je bio biran dva puta, što je ustavni maksimum. Na prethodnim izborima, Bakradze je zauzeo drugo mesto, iza aktuelnog lidera Margvelašvilija. 

Izbori u Gruziji / Izvor: Foto: Predrag Rajić

Bakradzea pojedini gruzijski analitičari doživljavaju kao favorita iz senke koji drugačijim nastupom i porukom može sebe predstaviti kao alternativu i Sakašviliju i Ivanišviliju. Krugovi bliski Sakašviliju percipiraju ga kao političara zavrbovanog od strane Ivanišvilija prvo da preuzme UNP i devastira partiju za račun režima, a nakon neuspeha ovog poduhvata kao lidera koji treba da odvuče glasove Vašadzeu i vrlo agresivnom i istina, neočekivano bogatom kampanjom, uspe da se plasira u drugi krug, što bi Ivanišviliju omogućilo miran politički san tokom oktobra. 

Davit Usupašvili – Predsednik parlamenta u periodu 2012. - 2016. godina, lider Republikanske partije do 2017. godine, kada formira novu partiju "Pokret za graditeljstvo". Usupašvili se sve vreme tokom prvog mandata u Ivanišvilijevoj eri postavljao kao kandidat koji "čuva evroatlantski put Gruzije", izražavao je oštre antikremaljske stavove i pokušavao da se postavi kao alternativno rešenje za sve razočarane, zapadno orijentisane birače. 

Ipak, nakon debakla na parlamentarnim izborima 2016. godine na kojima republikanci koje on tad predvodi nastupaju samostalno, a potom i na lokalnim izborima, Usupašvili pokušava da počne iznova, sa novim političkim projektom. 

Realno, bez većih šansi za uspeh, Usupašvilija izdvaja odličan lični odnos sa aktuelnim predsednikom Gruzije, koji ga poluglasno i podržava tokom ove predsedničke kampanje. Usupašvili pokušava da zadobije aktivniju podršku i Alasanijinih Slobodnih demokrata koje su ga formalno i kandidovale, odnosno bivšeg ministra odbrane, čijoj je partiji nedostajalo tek nekoliko promila da preživi politički cunami 2016. godine i samostalno se plasira u parlament. 

Vojska pucala na granici Makedonije i Grčke!

Slobodne demokrate se takođe postavljaju kao izrazito proatlantska opcija i u okviru koalicije Gruzijski san (2012-2016. godina), predstavljali su najglasnije zagovornike oštrije politike prema Kremlju. 

Usupašvili je iskusni pravnik, školovan u Tbilisiju i jedan od autora teksta Ustava Gruzije iz 1995. godine.

Gruzija / Izvor: Profimedia

Zurab Džaparidze - još jedan ogorčeni protivnik Ivanišvilija, koji je uneo novine na političku scenu Gruzije, nakon što se izdvojio iz Sakašvilijevog UNP, čiji je funkcioner bio dugi niz godina. Lekar, školovan u Tbilisiju, bio je učesnik više desetina kurseva i programa neformalnog obrazovanja u organizaciji univerziteta i NVO iz SAD i EU. Džaparidze je nakon pada UNP sa vlasti bio izvršni sekretar ove stranke sve do maja 2015. godine, kada je napušta, takođe optužen od Sakašvilija za "izdaju i prelazak na Ivanišvilijevu stranu". 

Ipak, politički pokret "Girči" (u prevodu "šišarka"), se sve vreme svog postojanja ogorčeno bori protiv Ivanišvilija i nastoji da kandiduje teme koje u izrazito pravoslavlju okrenutom, konzervativnom i tradicionalnom društvu poput gruzijskog predstavljaju tabu, kao što je borba za legalizaciju marihuane. Džaparidze nastupa sa levo-liberalnih, izrazito prozapadnih i antikremaljskih pozicija. 

ŠOVINIZAM U UŽIVO PROGRAMU: Ukrajinska književnica napravila SKANDAL zbog svoje mržnje prema Rusiji (VIDEO)

Zanimljivo je odsustvo proruskih kandidata iz ove izborne trke. Otvoreno proruski nastrojen političar, nekada blizak saveznik Sakašvilija i prvi predsednik parlamenta nakon Revolucije ruža Nino Burdžanadze, koja je na prethodnim predsedničkim izborima zauzela treće mesto, odustala je od kandidature ističući nemogućnost političke borbe u nefer uslovima. 

Ipak, treba uzeti u obzir i činjenicu da je politička partija na čijem je čelu Burdžanadze "Ujedinjena Gruzija" na prethodnim parlamentarnim i lokalnim izborima doživela težak poraz, te da je verovatno došlo i do političke apatije unutar ove organizacije, koja je ukazala Burdžanadze da je ulazak u predsedničku trku prevelik teret.

Kandidati koje možemo okarakterisati kao proruske, a koji učestvuju na ovim izborima su  Kaha Kukava lider "Slobodne Gruzije" i Otar Meunargija iz "Industrijske partije". Ipak, kampanje ova dva kandidata su gotovo nevidljive i oni nemaju realnu šansu za uspeh, čak i ukoliko uspeju mobilisati oko 15% gruzijskog biračkog tela koje je kontinuirano proruske orijentacije, što je i ukupni potencijal svih, tešnjoj saradnji sa RF, orijentisanih stranaka. 

Predsednički izbori u Gruziji će svakako biti prelomna tačka. Ili ćemo prisustvovati prvom velikom porazu Ivanišvilija i otvaranju mogućnosti za kreiranje „druge Sakašvilijeve ere“, ili će Gruzijski san svojom infrastrukturom dokazati svu političku silu kojom raspolaže i baš kao i pre dve godine, ubedljivo demantovati sve istraživače javnog mnjenja koji su predviđali neizvesnu izbornu trku.

 PRVI INTERVJU SUPRUGE NESTALOG ŠEFA INTERPOLA: Prete da dolaze po mene! (VIDEO)

Koji god od dva scenarija da se odigra sigurno je jedno – gruzijska politička scena će nastaviti da se diversifikuje i približava se fazi polipartizma, nakon nekoliko era snažnih lidera. 

 

Piše:
Predrag Rajić
11.10.2018. 10:11
Pogledajte više